Zdravje

Prebavne težave ohromijo tudi imunski sistem

Oglasno sporočilo
9. 12. 2021, 16.10
Posodobljeno: 9. 12. 2021, 16.12
Deli članek:

Smo to kar jemo. Hrana je gradnik našega telesa, posledično pa tudi zdravja.

Sistem skozi katerega gradnike vnašamo na to veliko gradbišče so prebavila. Kakovost hranil je tako izjemnega pomena, še zlasti v času odraščanja – torej izgradnje. Ko se rast ustavi pa potrebujemo elemente za obnovo in optimalno delovanje. Prebavni sistem je torej ključ do zdravja, prebavne težave pa prepreke za dostavo gradnikov na tarčna mesta.

Kaj in kje je imunski sistem?

Zapleten, a enostaven. Zadolžen za obrambo pred vsiljivci, najpogosteje pred bakterijami, virusi in glivicami. Obrambni sistem deluje, če mu omogočimo ugodno okolje in sredstva za obrambo. Razpršen je na nekaj centrov, a delujejo sinhrono. Varuje nas tako pred lastnimi toksičnimi presnovki in zunanjimi viri okužb. Najmanjša enota imunskega sistema je celica – levkocit. Imunski sistem tvorijo tudi tkiva in organi, kot so vranica, mandlji in bezgavke. Največ celic imunskega sistema pa je v črevesni sluznici, kjer prebiva preko 400 vrst bakterij. V črevesju se nahaja kar 80 % imunskega sistema. Zato ima urejena prebava velik pomen za zdravje in dobro počutje.

Prebavne težave in zdravje

Ob pestri in raznoliki prehrani, lahko pričakujemo urejeno prebavo. Ker le ni vse v mikroelementih moramo upoštevati, da na prebavo vplivamo tudi z gibanjem. Lena in počasna prebava je pogosto posledica brezvoljnosti do gibanja. Zaplete pa se lahko v prav vseh odsekih prebave. Prebavne težave pogosto opisujemo kot nelagodje, lahko pa se razvijejo tudi v bolečine. Zaradi kemičnega neravnovesja tako prihaja do povečanega ali zmanjšanega izločanja želodčne kisline in encimov, do različnih trdot blata, nastanka plinov in napihovanja, spahovanja in povračanja v obratni smeri. Ker je prebava urejen sistem, ki poteka v eni smeri, lahko vsak zastoj ali vračanje povzroči tako pekoče občutke kot bolečine. Za uspešno absorpcijo hranil je pomembno zdravo sosledje faz prebave. Prebavne težave nas tako pustošijo hranil in energije.

Kako energijsko potraten je energijski sistem?

Pravzaprav za svoje delovanje in obnovo ne skopari. Ko zbolimo, nas navadno napad mikroorganizmov položi v posteljo. Imunski sistem skuša napadalce najprej skuhati s povišano telesno temperaturo, za tem pa ga čakajo še številne bitke. Med prebolevanjem pogosto zaradi upadlega apetita izgubimo tudi nekaj kilogramov. Ko si opomoremo pa ponovno pričnemo z gradnjo in obnovo. Že v starih časih je veljalo, da se bolnik okrepi z juhicami. Ker so bogate z vitamini, minerali in seveda tekočino, so odlično regenerativno sredstvo. Hkrati pa je lahka hrana tudi najbolj primerna za obremenitev prebavil po krajšem postu. Preobilno najedanje bi povzročilo poprej omenjene prebavne težave. Regeneracija je počasen proces. Tudi čas je zdravnik.

Kako nad prebavne težave?

Prebavno ravnovesje je najbolje vzpostaviti naravno. K temu pripomorejo rastlinski izvlečki, ki jih zaužijemo v različnih oblikah. Tradicionalno se po vsem svetu uporabljajo stebla, korenine, listi in cvetovi kamilice, mete, melise, ingverja, rdečega bresta, artičoke, angelike, sladkega korena in pegastega badlja. Pomembno pa je poznati tudi vzroke za nastanek težav. Če vas po določeni hrani napenja, povzroča zgago ali celo krče, jo je potrebno omejiti ali izločiti iz jedilnika. V času praznikov pa se rado zgodi, da se tudi pregrešimo. Temu primerno je pomembno poznati pot nazaj do dobrega počutja. Zmernost in narava sta najboljša zdravnika. Če naletita na gluha ušesa pa so kronične prebavne težave lahko tudi znanilec resnejših obolenj prebavil. Previdno torej!