Na splošno je videti hrapava in neenakomerna, včasih so na njej vidni tudi znaki prezgodnjega staranja. Občutljiva je za zunanje vplive in spremembe temperature, skratka, je razdražljiva in ustreza ji le malo izdelkov. Podarite ji torej čim več vlage in lipidov, ali s specialnimi kremami ali losjoni, lahko pa si vlažilne lepotilne pripravke zmešate tudi sami.

Medeno čistilno mleko

Sestavine: 2 žlički medu, ¼ skodelice polnomastnega mleka, 2 žlički mandljevega olja. Priprava: Zmešajte vse navedene sestavine in vsebino pretočite v sterilizirano steklenico. Postavite v hladilnik (tako hranite največ dva tedna). Uporabljate zjutraj in zvečer za čiščenje obraza. Temeljito sperite.

Rožna voda kot tonik za zelo suho kožo

Rožne liste prelijte s toliko kropa, da so pokriti, nato eno uro segrevajte do vrenja, najbolje v parni kopeli. Po eni uri ohlajanja vodo precedite. Postopek do štirikrat ponovite s svežimi cvetnimi listi, da se v tekočino izloči čim več aromatičnih snovi. Rožna voda pomaga vzpostaviti naraven pH kože. Osvežuje, blaži gube. Tako pripravljena bo uporabna do dva tedna, če jo boste shranili v hladilniku, v kopalnici pa bo ostala sveža od dva do tri dni.

Mandljevo-avokadova maska

Sestavine: 1 avokado, 1 žlička mandljevega olja, 2 žlici destilirane vode, 1 žlička limoninega soka, 1 žlička meda, 1 žlica moke. Priprava: V majhni skledici pretlačite avokadovo meso. Dodajte mu destilirano vodo in limonin sok ter dobro premešajte, preden dodate še mandljevo olje in med. Da bo pasta gosta in kompaktna, jo utrdite še z malo moke. Nanesite na obraz in vrat ter pustite učinkovati 15 minut.

Vlažilo iz aloe vere

Sestavine: 2 žlici gela aloe vere, ½ žličke glicerina, 3 kapljice olja (jojobino, kokosovo, olivno …), 6–7 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri. Priprava: Temeljito zmešajte skupaj vse sestavine in shranite kremo v lonček. Uporabljate kot vsako drugo vlažilno kremo.