Cvetni prah

Alergiki, pozor! Prihodnji tedni bodo naporni

Lara Jelen
28. 3. 2017, 06.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pomladne alergije so se začele. Tisti, ki jim alergične reakcije povzročajo leska, jelša ali topol, si bodo lahko počasi oddahnili. Prihodnji tedni bodo naporni za alergične na cvetni prah breze, gabra in jesena.

Profimedia
Alergičnih reakcij nikar ne jemljite preveč brezskrbno, saj se lahko iz dolgo nezdravljenih in trajajočih alergij razvije tudi astma.

Toplo vreme je letos nekoliko pospešilo cvetenje dreves, ki mnogim povzroča številne alergije. Preverili smo, kaj povzroča smrkanje, kihanje, solzne oči in druge simptome občutljivosti na cvetni prah.

splet
V zraku je še cvetni prah javorja, bresta in cipresovk/tisovk.

Minuli teden so iz Državne meteorološke službe RS sporočili, da so se v nižinah v zraku pojavila prva zrna cvetnega prahu breze in sorodnega gabra, zaradi česar lahko v prihodnjih toplih dneh pričakujemo povečanje obremenitve zraka. »Obremenitev zraka s cvetnim prahom jesena bo srednje visoka do visoka. V nižinah se je sezona leske in jelše iztekla, v zraku so prisotna posamezna zrna. Cvetijo topoli in sorodne vrbe, ki imajo manjši alergološki pomen. V zraku je še cvetni prah javorja, bresta in cipresovk/tisovk, pri čemer prevladuje nizkoalergeni cvetni prah tis. V Primorju je glavni alergen še vedno cvetni prah cipres, obremenitev je srednje visoka. V zraku so poleg breze prva zrna sorodnega gabra. Prisoten je tudi cvetni prah topola, vrbe in bresta. Cvetni prah jesena lahko povzroča težave tudi posameznikom, preobčutljivim na oljko,« so pojasnili.

Pazite, kaj jeste

Alergikom se v tem času priporoča, da poleg splošnih nasvetov pazijo na prehrano. Uživanje določene hrane lahko povzroči navzkrižne reakcije. »Pri nekaterih, občutljivih na cvetni prah breze, lahko nastopijo navzkrižne reakcije z nekaterimi vrstami surovega sadja in zelenjave (lešniki, mandlji, jabolko, hruška, sliva, breskev, nektarina, kivi, paradižnik, zelena, korenček, paprika, soja) ter z alergeni cvetnega prahu jelše, leske, gabra, hrasta, bukve in pravega kostanja,« opozarja Državna meteorološka služba. Sončni in lepi dnevi nas vabijo na plano, a če opazite, da so vaše alergične reakcije na cvetni prah hude, raje ostanite v notranjih prostorih in naravo občudujte skozi okno.