Študija

Zika v spermi še šest mesecev po infekciji

M.K./STA
12. 8. 2016, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Virus zika so v spermi Italijana odkrili še šest mesecev po prvih simptomih okužbe. Gre za dvakrat daljše obdobje od pred tem ugotovljenega, kaže študija rimskega inštituta Spallazani.

Profimedia
Virus zike je bil v urinu, slini in spermi moškega prisoten še 91 dni po prvih znakih okužb. (Slika je simbolična.)

Tridesetletni Italijan je med januarskim dopustom na Haitiju dobil vročino in srbečico, simptomi pa so trajali pet dni. Sedaj se počuti dobro, inštitut Spallanzani, ki je specializiran za infekcijske bolezni, pa je pri njem opravil več odvzemov krvi in drugih telesnih tekočin.

Virus zike je bil v urinu, slini in spermi moškega prisoten še 91 dni po prvih znakih okužb. Po 134 dnevih je bil navzoč le še v spermi, tam pa so ga še vedno ugotovili tudi 188 dni, to je šest mesecev, po prvih znakih okužbe, kažejo ugotovitve inštituta, v četrtek objavljene v evropski epidemiološki publikaciji Eurosuvreillance.

Italijan je ves čas med spolnimi odnosi s soprogo uporabljal kondome. Soproga je ostala negativna na virus.

Virus zike se povezuje s hudimi prirojenimi napaki pri novorojenčkih, kot je mikrocefalija. Prenašajo ga komarji, a okužiti se je mogoče tudi s spolnimi odnosi in okuženo krvjo.

Ugotovitve italijanske študije izpostavljajo nujnost, da se bolnikom priporoči spolno vzdržnost ali uporabo kondoma za obdobje najmanj šestih mesecev po okužbi.

Najpogostejši znaki okužbe so kožni izpuščaj ter bolečine v mišicah in sklepih. A kar v 80 odstotkih okužba mine brez simptomov in prav zaradi tega avtorji študije predlagajo sistematično testiranje vzorcev sperme v semenskih bankah.

V Italiji so po ugotovitvah inštituta Spallazani ugotovili 61 primerov okužbe z ziko. Vsi okuženi so potovali po državah, ki se spopadajo z izbruhom tega virusa.