Zdravje

Povabimo ježke k sebi na vrt

sn
8. 5. 2016, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število ježkov strmo upada, in če ne bomo storili dejanj v njihovo dobrobit, je ta ljubka in vsesplošno, sploh pa za vrtičkarje, zelo koristna živalca na najboljši pot do izumrtja.

profimedia
Jež naj bo na vašem vrtu dobrodošel gost, ne vabite pa ga k sebi, če imate psa, ker ga lahko poškoduje ali celo ubije.

Ježkom najlaže pomagamo tako, da na vrtovih posadimo čim več zelenja, ki jim nudi najprimernejše zavetje. Pustite kakšen vrtni kotiček kar zaraščen ali pa posadite grmovje, da si bodo lahko naredili domove, vanje pa se bodo naselili tudi razni hroščki in ježki bodo tako našli več hrane.

V dobro ježkov ne uporabljajte strupov za polže, niti mrež; če pa jih že, naj bodo od tal dvignjene vsaj 10 cm. 

Bodimo gostitelji

Če ježek ne more dostopati na vaš vrt, tudi ne more najti potrebne hrane. Če imate zelenjavni vrt, ne pozabite, da so ježki za vrtove koristni. Omogočite ježku, da bo lahko obiskoval vaš vrt in se sprehodil tudi do sosedov. Omenite to svojim sosedom. Tako mu ne bo treba več tako pogosto prečkati ceste ... Ker ljudje ježem krčimo naravno okolje in jim tudi s strupi zmanjšujemo količino hrane, se jim oddolžimo tako, da jim hrano in vodo kar sami nastavimo. Vendar pozor: ne dajajte jim mleka in poskrbite, da hrana ostane suha. Radi imajo konzervirano mačjo in pasjo hrano (a ne okusa ribe), brikete, suho sadje, zdrobljene oreščke, mokarje in celo kuhano jajce.

Hiša z bazenom

Suho in udobno domovanje, tudi za počitek čez dan, je ježkom najbolj pogodu. Obožujejo grmovnice, veliko rastlinja, kup listja ali vejevja, kakšno votlo deblo ali pa kompost. Vse to bo zanje dom. Ni pomembno, kako je videti, glavno je, da bo suho in mirno, kjer bodo varni. Lahko jim pa naredite hiške! Prav jim pridejo tudi ribniki, morda v njih zagledajo hrano, vsekakor pa jim bo voda za pitje prišla prav v sušnih obdobjih, ko gre za preživetje. Seveda je z vejami, kamenjem ali deskami nujno treba poskrbeti za pot iz ribnika, saj ježki pač niso živalce, ki bi plavale.

Leto 2020 bi po nekaterih napovedih vrsta ježa Erinaceus europaeus lahko že izumrla. Potrudimo se, da ohranimo ta čudovita bitja. Ker jim ljudje krčimo naravno okolje, jim v zameno hrano in vodo nastavimo sami.

Odstranimo nevarnosti

Če imate okoli hiše odtoke ali zbiralnike deževnice, jih pokrivajte. Raznorazne divje živali lahko padejo noter, ježki še posebej, ker se ponoči potepajo okoli hiše. Ježki niti ne morejo splezati ven. In takšne počasne smrti jim ne privoščimo, kajne?

Ježki se tudi zelo težko uprejo vašim smetem. Poskrbite, da jih ne puščate v naravi, na dvorišču. Polne vreče smeti tudi dobro zavežite – so namreč izvrstno skrivališče. Pločevinke in kozarce stisnite, vrečke od čipsa ali smokija lahko postanejo past, iz katere jež ne zna. Tako oslabi in sledi smrt.

V primeru najhujšega

Žal obstaja veliko stvari, ki lahko škodijo ježkom – jih resno poškodujejo, naredijo bolne. Če vidite ježka, ki je poškodovan ... potrebuje vašo pomoč. Če imate pri roki kako krpo ali rokavice, si jih nadenite in ježka poberite. Namestite ga v varno višjo škatlo, nato pa hitro poiščite pomoč strokovnjakov!