Zdravje

Vbod, ki vam lahko trajno poslabša življenje

Promocijsko gradivo
11. 4. 2016, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ali ste vedeli, da je za okužbo z virusom klopnega meningoenecefalitisa dovolj vbod klopa?

Da bodo obiski v naravo brezksrbni, poskrbite za zaščito pred klopi – najučinkovitejši preventivi ukrep je cepljenje.

In da dosti bolnikov, ki je zbolelo za KME, sploh ni opazilo, da jih je klop vbodel?
V sklopu ozaveščanja o tej resni bolezni osrednjega živčevja, ki jo prenašajo okuženi klopi, v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor v soboto, 16. aprila, pripravljajo projekt Zdravo v naravo. V okviru projekta bodo med drugim predstavili, kako poteka zdravljenje klopnega meningoenecefalitisa (KME) in kakšna je preventivna zaščita. Izvedeli boste tudi več o razširjenosti te okužbe v Sloveniji in regiji. „V okviru akcije v vseh ambulantah in s pomočjo patronažnih medicinskih sester ustno, pa tudi z letaki in plakati, ozaveščamo paciente o okužbi in možnosti cepljenja proti KME, ki je najučinkovitejši preventivni ukrep proti tej bolezni,“ pove glavna medicinska sestra Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Milena Frankič. Poudarek bo pa predvsem na tem, da je za optimalno zaščito treba opraviti celotno shemo cepljenja.


Kaj je klopni meningoenecefalitis (KME)? 
Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov (od februarja do novembra) zadržujejo v naravnih žariščih bolezni (klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu). 
Bolezen lahko pri do 58 odstotkih bolnikov pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost zbranosti, pareze (delne ohromelosti), pa tudi ohromelost.


Tveganje za okužbo s KME je pri nas visoko – in se še povečuje
V Sloveniji je verjetnost okužbe visoka, saj se glede na razširjenost okužbe uvršča v sam vrh evropskih držav. „Tveganje za okužbo se zaradi klimatskih, socialnih, ekonomskih in demografskih sprememb povečuje. Evropski center za preprečevanje in nadzor nad boleznimi ocenjuje KME za naraščajočo javno-zdravstveno težavo,“ pove Frankičeva.
Specifično zdravljenje bolezni KME ne obstaja, saj tudi ne obstaja učinkovito zdravilo zoper to bolezen. „Za lajšanje nastalih težav ob bolezni je potrebno zdravljenje v bolnišnici, ki traja različno dolgo, odvisno od stopnje in lokalizacije prizadetosti osrednjega živčevja. Dolgotrajna obolevnost pogosto poslabša kakovost življenja pacientov, lahko zahteva tudi spremembo življenjskega sloga in pomeni tudi velike stroške tako za posameznika kot za družbo,“ doda sogovornica.

Ugodnješe cepljenje proti KME
V okviru projekta Zdravo v naravo v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor ponujajo ugodnejše cene za cepljenje. Cena odmerka cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 evrov - tako za odrasle kot za otroke (namesto redne cene 32 € za odrasle in 29 € za otroke). „Strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem od enega leta starosti, še posebno pa vsem tistim, ki živijo na endemičnih območjih in se veliko gibljejo v naravi,“ pojasni Frankičeva.


Za polno zaščito so nujni osvežitveni odmerki
Po osnovnem cepljenju (podrobneje predstavljeno v sliki Shema cepljenja) „se mora ljudi opozarjati, da je nujno potrebno poskrbeti za osvežitvene odmerke cepiva proti KME. Če se presledek med katerima koli odmerkoma podaljša, je lahko posameznik v vmesnem obdobju nezadostno zaščiten pred okužbo,“ opozori Frankičeva. Pravilni presledki med cepljenjem so zato ključni za ustrezno zaščito pred KME.


Za optimalno zaščito proti KME je treba opraviti celotno shemo cepljenja, poudarja glavna medicinska sestra Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Milena Frankič.