Zdravje

Poskrbimo za možgane

S.N.Č.
10. 4. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Možganska telovadba s križankami, sestavljankami in učenjem tujih jezikov je odličen trening sivih celic. Če se naučimo možgane pretegovati v težavnih, novih okoliščinah, bomo zagotovo preprečili njihovo krčenje.

Dreamstime
Sive celice pomladijo dodatki folata ter vitaminov B6 in B12.

Vendar pa igrajo ob vsej tako pomembni telovadbi za možgane zelo pomembno vlogo tudi prehrana in zdrave navade. Nekaj vam jih bomo odpisali, kakšno pa boste verjetno odkrili tudi sami. Le pozorno prisluhnite sebi, svojemu telesu, mislim in občutkom.

Kako mladi so vaši možgani?

Z zaprtimi očmi stojte na eni nogi. Dlje ko zdržite, ne da bi padli, mlajši so vaši možgani. Če ste starejši od 45 let, je 15 sekund zelo dober rezultat.

Kar škodi srcu, škodi možganom

Ocvrt krompirček redi, obenem pa pošlje maščobe po žilah naravnost v srce in možgane. Nasičene maščobe mašijo žile, kar poveča ogroženost z možgansko kapjo. Po drugi strani omega-3 maščobne kisline iz rib možganom koristijo, ker žile čistijo. Najdete jih v prehranskih dodatkih z oznako DHA. Živila, ki odlično prijajo možganom, so oreščki, losos, morski zmaj, morski list, soja, paradižnikov sok, oljčno olje, laneno seme, avokado, temna čokolada in prava kava.

Naučite se tudi obvladovati stres: družite se s prijatelji, telovadite, meditirajte in se včlanite v kakšno društvo ali skupino. Smeh ublaži tesnobo, napetost in stres, ki postarajo možgane.

Pozor na prehrano

Vitamini in prehranski dodatki so zelo pomembni, predstavljamo tri najpomembnejše.

Sive celice pomladijo dodatki folata ter vitaminov B6 in B12. Vsi znižajo raven nevarnega homocisteina, krivega za obloge v žilah.

Koencim Q10 prepreči staranje srca in ožilja. Še posebej ga priporočajo vsem, ki jemljejo statine, in ljudem z resnimi srčnimi boleznimi.

Resveratrol je flavonoid iz rdečega vina, ki ravno tako zavira staranje DNK, obenem pa okrepi imunski sistem. Kozarček vina dnevno torej pomlajuje.