Zdravje

Zaradi visokih petk lahko pristanete na invalidskem vozičku

T.S.
3. 3. 2016, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Visoke pete že res naredijo žensko nogo daljšo in bolj zapeljivo, ko pa boste videli posledice nošenja visokih pet, boste premislili še enkrat ali bi jih obuli.

Simbolična fotografija
Zaradi visokih pet trpijo vaša stopala

Vsi vemo, da so visoke pete in preozki čevlji zelo nevarni za naša. Problem, ki se lahko pojavi pri ženskah, ki pogosto nosijo visoke pete, je skrajšanje in zadebelitev Ahilove tetive, zaradi česar lahko kasneje pride do tega, da je boleče nositi čevlje z ravnim podplatom.

V petkah ne zna hoditi vsaka

Torej, lahko pride do vnetja Ahilove tetive, vkleščenja živcev in deformacij. Trenutno, če čutite bolečino v stopalu ali gležnju, je dovolj, da greste na zdravniški pregled in dvodimenzionalni rentgen


Zdravniki so glede vprašanja nošenja visokih pet sicer realistični in se zavedajo, da ženske, ki trdijo, da visoke pete nosijo le med vikendom, jih nosijo tudi med tednom, saj menijo, da so v njih videti lepše in bolj ženstvene.

Moda vedno zmaga, zato menijo, da je najpomembneje vsaj omejiti nošenje visokih pet. Če jih nosimo vsak dan, nas kmalu čakajo neprijetne zdravstvene težave. Tehnologija imenovana „pedCAT“ predstavlja posebno vrsto tridimenzionalnega rentgenskega posnetka, ki ga je v ZDA odobrilo ministrstvo za zdravje. Največja razlika med tem in klasičnim rentgenom je v tem, da zdravnik lahko vidi v stvarni situaciji, kje stopalo trpi zaradi pritiska teže telesa na kost.

Poglejte video, kako deluje ta novi rentgen in kako je videti prizadeto stopalo v visokih petah: