Zdravje

Fantastična zdravila iz narave

Marjana Romanović/Lepa in zdrava
27. 4. 2015, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Poglejte, kaj vse vam nudi mati Narava.

KOPER ZA SPODBUJANJE IZLOČANJA MLEKA PRI DOJENJU
Do dva metra visoka rastlina, ki domuje v Sredozemlju, se sredi poletja razcveti v drobne rumene cvetove. Že od srednjega veka je koper znan kot zdravilna rastlina in začimba.
Zdravilne lastnosti
Izboljšuje in pomaga pri slabi prebavi. Čajna mešanica iz semen kopra pomaga pri blaženju menstrualnih težav. Pri doječih ženskah lajša prenapetosti dojk in pospešuje izločanje mleka.
Uporaba
Čaj za pospeševanje izločanja mleka pri doječih ženskah pripravimo iz janeževih in koprovih semen ter majarona. Sestavine prelijemo s skodelico vode in pustimo stati 10 minut. Doječe ženske naj pijejo čaj 3-krat dnevno po eno skodelico.
Dobro je vedeti!
Eterično olje iz kopra se sme uporabljati le v majhnih količinah, med nosečnostjo in dojenjem pa se v celoti odsvetuje.
OLJE NAVADNEGA REPINCA PROTI PRHLJAJU
Navadni repinec uspeva po večjem predelu severne celine. Raste ob cestah in najbolje uspeva na neobdelanih tleh na soncu ter doseže višino do 1 metra.
Zdravilne lastnosti
Čaj iz repinca čisti kri in pomaga pri prebavnih motnjah. Ima blag razstrupljevali učinek in spodbuja telo, da odvaja odvečne snovi skozi limfne kanale ter prebavni in sečni sistem. Olje repinca se uporablja za zdravljenje prhljaja.
Uporaba
Na koščke narezano korenino repinca vmešamo v 6 jedilnih žlic sezamovega olja. Vse sestavine prelijemo v temno steklenico in pustimo stati tri tedne na s soncem obsijani okenski polici. Steklenico vsak dan sproti pretresemo. Po treh tednih olje precedimo in hranimo v temnem prostoru.
Dobro je vedeti!
Pripravkov iz repinca naj ne uživajo otroci, mlajši od 15 let, nosečnice in doječe ženske.
BREZA ZA ČIŠČENJE KRVI V SPOMLADANSKEM ČASU
Navadna breza raste v zmerno toplem podnebju po vsej Evropi. Vitko drevo se dvigne največ do 25 metrov visoko.
Zdravilne lastnosti
Zaradi velike vsebnosti flavonoidov učinkovito odstranjuje odvečno vodo iz telesa. Njene lastnosti so uporabne tudi pri pospeševanju presnove.
Uporaba
Čajno žličko brezovih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Za boljši okus lahko brezove liste zmešamo s šipkom in posušenimi jabolki, v spomladanskem času pa dodajamo koprive ali regrat. Priporočeno je pitje 3 skodelic čaja dnevno.
Dobro je vedeti!
Breza se ne uporablja ob oslabelem delovanju ledvic in srca. Nosečnicam in doječim materam se iz splošne previdnosti ne svetuje uporaba.
REGELJ PRI POVEČANEM DELOVANJU ŠČITNICE
Navadni regelj uspeva v krajih, kjer je veliko vlage, predvsem na rečnih bregovih. Od julija do septembra se na rastlini pojavijo šopi drobnih belih cvetov.
Zdravilne lastnosti
Navadni regelj pomaga pri zastajanju vode v telesu zaradi šibkega delovanja srca, vpliva na delovanje hormonov in zvišuje krvni sladkor. Uporablja se pri zdravljenju povečane ščitnice – hipertiroidizma.
Uporaba
Žličko posušenega reglja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati do 10 minut in precedimo. Na dan spijemo do 3 skodelice.
Dobro je vedeti!
Poparek se ne priporoča nosečnicam in doječim ženskam, ob golšavosti in pri zmanjšanem delovanju ščitnice.

Vir: Zelišča MK, Naravna zdravila RD, Zdravilne rastline – Učila