Zdravje

Že druga množična okužba s salmonelo na Koroškem

STA/B.K.
13. 11. 2014, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Koroškem se je že drugič v nekaj mesecih pojavila množična okužba s salmonelo, tokrat pri učencih in zaposlenih na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je bila do srede okužba laboratorijsko potrjena pri 14 učencih in štirih zaposlenih.

Arhiv Svet24

Točen vir okužbe ni znan. Izbruh je bil namreč ugotovljen v času jesenskih počitnic, vzorcev živil pa ni bilo mogoče odvzeti, saj šolska kuhinja v tem času ni obratovala.

V šoli so že izvedli in še izvajajo različne ukrepe, med katere spadajo kontrole zdravstvenega stanja zaposlenih oseb na šoli, čiščenje in razkuževanje prostorov, anketiranje, aktivno iskanje primerov, kontrola bolnikov, odvzem brisov na snažnost, odvzem brisov na salmonelo, posnetek stanja v kuhinji šole, medresorsko sodelovanje, svetovanje, zdravstvena vzgoja, usposabljanje, posredovanje navodil in drugi ukrepi.

To je v kratkem času že druga množična okužba s salmonelo na Koroškem. Sredi poletja se je po ugotovitvah pristojnih več kot 40 ljudi potrjeno okužilo s salmonelo v mehiški restavraciji Saloon v bližini Slovenj Gradca, ki je bila zato nekaj časa zaprta.