Svet

Mati na smrtni postelji priznala, da je sedemletnico umoril njen sin

J.P.
13. 11. 2014, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Njena družina je upala, da bo pravica morilca doletela hitro, a so morali nanjo počakati kar petinpetdeset let.

Arhiv Svet24

Bil je prvi torek decembra 1957, ko je v majhnem mestecu v Illinoisu izginila sedemletna Maria Ridulph. Njeno izginotje je šokiralo Združene države Amerike – Illinois je pač veljal za enega izmed njenih najbolj varnih predelov.

Znano je bilo le, da je blizu svojega doma v Sycamoreu splezala na hrbet tujca, misleč, da gre za igro. Moškemu naj bi bilo ime "Johnny". Najbolj obtičali primer v ameriški zgodovini so lahko končno zaprli leta 2012, ko so morilca obsodili na podlagi priznanja njegove mame, kateri je odzvanjala zadnja ura.

Arhiv Svet24

Skrivnostno izginula

Starša Frances in Michael sta se redno pojavljala na televizijskih sprejemnikih, minilo pa je več mesecev, preden so spomladi naslednjega leta na polju odkrili truplo sedemletne Marie. Bila je zadavljena z žico in zabodena. Zločin je pretresel Ameriko – po kakršnihkoli novicah naj bi redno spraševal celo predsednik Dwight D. Eisenhower. Takrat sedemnajstletni Jack McCullough je bil eden od stotih potencialnih osumljencev. Nihče od njih pa ni bil aretiran. Za Jacka je jamčila njegova mama Eileen Tessier, da je bil v času izginotja v petinšestdeset kilometrov oddaljenem mestu Rockford. Uspešno je celo prestal testiranje s poligrafom – agentom FBI je dejal, da je potoval na zdravstveni pregled v Chicago, preden se je vpisal v letalske sile.

Arhiv Svet24

Najbolj obtičali primer v ameriški zgodovini

Leta so minevala, primer pa je miroval vse do leta 1994, ko je Eileen hčerkam na svoji smrtni postelji priznala, da je pred šestintridesetimi leti lagala za svojega sina. Najbolj obtičali primer v ameriški zgodovini so na prošnjo Jackove polsestre Janet Tessier znova odprli šele leta 2008. Ko so ga aretirali, je pod drugim imenom živel v Seattlu, zaposlen kot varnostnik. Pred tem je bil v vojski in policiji. Za potrebe zaslišanja so izkopali truplo žrtve, tožilstvo pa se je zanašalo predvsem na pričevanja očividcev, ki so se po najboljših močeh spominjali več kot pol stoletja starih dogodkov. Ključno je bilo pričanje Kathy Chapman, ki je bila poleg, ko je izginila Maria. Ko so ji pokazali fotografijo mladega Jacka, ga je nemudoma prepoznala kot Johnnyja. Danes triinšestdesetletna Kathy je takrat štela le osem let. Starša male Marie obsodbe nista dočakala – umrla sta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Na sojenju je bil prisoten njen starejši brat Charles, ki je bil z razsodbo zadovoljen: »To je vse, kar smo lahko pričakovali. Maria lahko končno počiva v miru.« Takrat triinsedemdesetletnega Jacka so septembra 2012 obsodili na dosmrtno zaporno kazen, a se je na razsodbo pritožil. Ponovno zaslišanje bo 3. decembra, natančno sedeminpetdeset let po dekličinem izginotju.