Zdravje

Kam hodite na kosilo?

Mira Čirović
9. 11. 2014, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Si običajno privoščite obilno kosilo v restavraciji, skočite po priboljšek v pekarno ali vam pogosto (za)diši hitra hrana?

Thinkstock

Preverili smo dobre in slabe strani raznovrstnih kosil, prehranska terapevtka Alja Dimic iz Centra Holistic pa jih je strokovno ocenila in nam zaupala, kaj bi bilo glede na to pametno jesti za zajtrk in večerjo.

V RESTAVRACIJO
Na meniju: Jedi z žara, testenine, pice, juhe in druge jedi na žlico.
Kalorije: Med 1200 in 2500.
Dobre strani: Raznovrstna ponudba.
Slabe strani: Vsakodnevno prehranjevanje v restavracijah je krepak finančni zalogaj.
Ocena nutricionistke: Jedi z žara so zelo priporočljive – izbirajte med zelenjavo, majhnimi ribami in belim mesom. Juhe naj bodo bistre in ne kremne s smetano.
Kaj jesti za zajtrk: Izbirajte med svežim sadjem, ovsenimi kosmiči, rastlinskim mlekom.
Kaj jesti za večerjo: Zelenjavo na žaru, mešane solate, zabeljene z olivnim oljem in limono, sveže ribe na žaru z blitvo.

V OBRAT S HITRO PREHRANO
Na meniju: Hamburger, krompirček, gazirana pijača z mehurčki.
Kalorije: 1000 in več.
Dobre strani: Skoraj na vsakem koraku boste našli kakšno restavracijo s hitro prehrano, zaradi različnih ponudnikov pa je raznovrstna tudi izbira.
Slabe strani: Poleg velikih količin soli in maščob je slabost hitre prehrane tudi majhna hranilna vrednost. Večina hitre hrane namreč vsebuje malo (ali nič) vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi.
Ocena nutricionistke: Če je le mogoče, raje ne posegajte po predelanih in vnaprej pripravljenih izdelkih, gaziranih in drugih sladkanih pijačah, saj vsebujejo nasičene maščobe, sladkorje in emulgatorje, ki lahko povzročajo notranja vnetja, hormonska neravnovesja in prebavne težave.
Kaj jesti za zajtrk: Kupite si sezonsko sadje ali naredite smuti (brez mlečnih sestavin).
Kaj jesti za večerjo: Pripravljene solate brez preliva – uporabite limono in začimbe.

V KIOSK ALI PEKARNO
Na meniju: Štručke, sendviči, burek, kebab.
Kalorije: Okoli 800.
Dobre strani: Tudi kioski/pekarne so skoraj na vsakem koraku, hrana pa cenovno ugodna.
Slabe strani: Izbira, ki jo ponujajo, ni dovolj za polnovredno kosilo.
Ocena nutricionistke: V kioskih ali pekarnah ne boste našli ničesar zdravega za kosilo. Če ne gre drugače, najdite kakšno majhno, domačo pekarno, kjer imajo ekološke izdelke, in si kupite na primer ajdovo štručko s semeni ali kakšen njihov domači izdelek.
Kaj jesti za zajtrk: Sami si specite kruh, saj boste le tako vedeli, katere sestavine ste uporabili. Kruh lahko nato narežete in zamrznete. Še boljša izbira od kruha sta prosena kaša in ovseni kosmiči.
Kaj jesti za večerjo: Pripravite si veliko skledo solate in jo vedno zelo dobro zgrizite, saj drugače močno obremeni prebavo in presnovo.

V BLIŽNJI PARK Z DOMA PRIPRAVLJENIM KOSILOM
Na meniju: Solata iz ostankov včerajšnjih testenin, rižota, kuskus, ajdova kaša …
Kalorije: Med 300 in 500.
Dobre strani: Prihranili boste nekaj denarja in porabili hrano iz hladilnika.
Slabe strani: Enoličnost prehrane.
Ocena nutricionistke: Proseni kaši, ki je ostala od prejšnjega dne, primešajte na tanko narezano bučko, papriko, paradižnik, baziliko in dodajte malo olivnega, bučnega ali lanenega olja. Pokapljajte z limoninim sokom in potresite z lanenimi semeni. Takšno kosilo je izbira, ki jo najbolj priporočamo, saj vas bo nahranilo, ne pa tudi dodatno obremenilo.
Kaj jesti za zajtrk: Domač ajdov kruh s semeni iz ekoloških sestavin in namaz iz avokada. Še bolje je, da daste pred kruhom prednost proseni kaši ali namočenim ovsenim kosmičem, v katere ste vmešali jagodičevje.
Kaj jesti za večerjo: Popecite zelenjavo in ribo ali skuhajte zelenjavno juho, ki jo lahko pretlačite s paličnim mešalnikom.