Zdravje

Tudi dež ni ustavil dobrega namena

M.J.
13. 9. 2014, 17.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tretji Triglav tek, ki ga podpirajo številni znani slovenski športniki, je kljub deževnemu vremenu letos privabil veliko število rekreativnih tekačev. Več kot 1100 udeležencev je teklo za dober namen, šele potem za dober rezultat – da bi naredili nekaj zase, doživeli dan v čudovitem okolju notranjosti protokolarnega objekta Brdo, spoznali vrhunske športnike in štirim največjim slovenskim porodnišnicam skupaj z Zavarovalnico Triglav pomagali pri obnovi porodnih sob ter nakupu potrebne opreme.

Mediaspeed

Edini tek znotraj protokolarnega posestva Brdo pri Kranju je sredi neokrnjene narave že tretjič zapored združil vse generacije, ki so premagale vsak svojo preizkušnjo: tek na 10 ali 21 kilometrov, družinski tek na 3,3 kilometra ali otroški Kuža Pazi tek na 280 metrov. Vrhunski športniki, med katerimi so bili tudi ambasadorji Triglav teka deskar Žan Košir, smučarska tekačica Vesna Fabjan, biatlonca Teja Gregorin in Jakov Fak, smučarska skakalka Katja Požun, ultramaratonec David Kadunc in eden najuspešnejših ultramaratoncev zadnjih desetletij Dušan Mravlje, so se tokrat znašli v drugačni vlogi. Namesto, da bi navijači trepetali za njihove športne dosežke, so tekače spodbujali sami, tekli in se družili z njimi.

Mediaspeed

Odgovornost do družbe

Zavarovalnica Triglav je v okviru tega športnega praznika predstavnikom ljubljanske, mariborske, celjske in postojnske porodnišnice predala donacijo v skupni vrednosti 10.000 evrov, ki jo bodo zdravstvene ustanove porabileza obnovo porodnih sob in nakup potrebne opreme. Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav: »V Zavarovalnici Triglav želimo, da bi bile prve izkušnje staršev ob prihodu novega družinskega člana čim boljše. Verjamemo, da lahko k temu prispeva tudi urejenost okolja, v katerem se otroci rodijo. Z okoljem, v katerem poslujemo, želimo dejavno živeti in prispevati k pozitivnim spremembam za ljudi in naravo. Družbena odgovornost zavarovalnice je namreč vtkana v vse naše poslovne korake, predstavlja eno naših ključnih vrednot in strateških usmeritev.«

Porodnišnici Ljubljana za novo preiskovalno luč

V novi Porodnišnici Ljubljana se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. V zadnjih 27 letih je bilo v eni največjih porodnišnic v zahodni Evropi več kot 165 tisoč porodov. Donacija, ki je bila ustanovi podeljena na Triglav teku, je namenjena nakupu stropne pregledovalne luči za posebno ambulanto, v kateri je bilo lani pregledanih 11.650 pacientk. »Sprejemno-triažno ambulanto smo v začetku leta po skoraj 30 letih stalne uporabe, 24 ur na dan in vse dni v letu, obnovili. Manjka nam še sodobna preiskovalna stropna luč. To potrebujemo za redno pregledovanje nosečnic, porodnic in mamic po porodih, ki pridejo k nam po nujno pomoč. Hvala Zavarovalnici Triglav za to plemenito potezo, ki smo jo združili z enkratnim športnim dogodkom,« je dejala doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr.med., predstojnica Kliničnega oddelka za perinatologijo na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana, ki je uspešno pretekla tudi 10-kilometrsko preizkušnjo.

Mediaspeed

Obnovljene porodne sobe v Mariboru, Celju in Postojni

Druga največja porodnišnica v Sloveniji, Klinika za ginekologijo in perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki se ponaša z mednarodnim nazivom Novorojencu prijazna porodnišnica, bo prejeta denarna sredstva namenila obnovi in ureditvi porodnih sob za lepšo porodno izkušnjo porodnic. Lani se je v mariborski porodnišnici rodilo 2174 otrok. V Ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Celje bodo z donacijo obnovili večjo porodno sobo s tremi posteljami, v kateri bodo lahko mame še prijazneje doživele prve trenutke z dojenčkom. Celjska porodnišnica je tretja največja pri nas, lani pa se je tam rodilo skoraj 2000 otrok. V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna, kjer se letno rodi do 1800 fantkov in deklic, poleg klasičnih porodov porodnicam ponujajo tudi možnost izbire poroda v vodi. S podporo Zavarovalnice Triglav bodo zdaj obnovili porodno sobo za porod v vodi.

Mediaspeed

Zmagovalci Triglav teka

Zmagovalca 3. Triglav teka na 10 kilometrov sta bila med ženskami Neja Kršinar s časom 37:42 in med moškimi Jošt Lapajne s časom 34:08. V konkurenci na 21 kilometrov sta bila najboljša Katja Rakušček med ženskami (čas 1:29:28) in Boštjan Švab (čas 1:16:49) med moškimi. Zavarovalnica Triglav je zmagovalcema v ženski in moški kategoriji na 10 km podarila desetletno rizično življenjsko zavarovanje z zavarovalno vsoto v višini 50.000 evrov, zmagovalcema na najdaljši progi pa desetletno rizično življenjsko zavarova­nje z zavarovalno vsoto v višini 100.000 evrov. Na družinskem teku se je zmage veselila družina Senica.