Zdravje

Končno samostojen!

T. J. G./M.J.
11. 3. 2014, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub svoji težki invalidnosti je Gregor Glavan iz Žužemberka opravil vozniški izpit. A kaj ko mu niti njegovo niti finančno stanje ožjih sorodnikov ni omogočalo nabaviti vsaj rabljenega osebnega vozila.

T. J. G., Dolenjski list

Mladenič si je pred enajstimi leti pri uri športne vzgoje v srednji šoli poškodoval vratno hrbtenjačo, postal je tetraplegik, saj ima prizadete tudi roke, in tako je od leta 2003 vezan izključno na invalidski voziček.

Grega se je zavedal, da mu lahko edino avtomobil pomaga k samostojnosti, zato se je za pomoč pri nakupu vozila obrnil na Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Društvo, ki združuje invalidne osebe, ki so zaradi bolezni, posledic raznih nesreč in predvsem zaradi prometnih nesreč trajno vezane na invalidski voziček, je prijazno in brez oklevanja začelo z zbiranjem denarja. K sodelovanju so pritegnili novomeške lionse in ti so se še posebej angažirali. Lions klub Novo mesto je v ta namen organiziral dobrodelni pohod in ves zbrani denar od pohoda ter donacij in dražbe umetniških del namenil Gregorju za nakup avtomobila. S to akcijo je bila tudi zbrana večina denarja, ki ga je potreboval.

Gregor je tako postal ponosen in srečen lastnik rabljenega citroena C8, ki mu pomeni ogromno. »Avtomobil so zdaj moje druge noge, zdaj sem samostojen! Zato res iz srca hvala vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali, da sem prišel do te zame izredno velike pridobitve,« je dejal Gregor, ki je zbranim tudi pokazal, kako pride sam v avtomobil, kako vanj pospravi invalidski voziček in se odpelje.

Zdaj bo lahko večkrat prišel tudi na sedež društva paraplegikov, kjer se vključuje tudi v športne aktivnosti, predvsem v met kija, sicer pa je njegova velika želja, da bi dobil službo.

Dolenjski list