Strupene knjige

Iz Francoske nacionalne knjižnice so morali umakniti knjige, prepojene z arzenom

U.C.
26. 4. 2024, 07.53
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Iz Francoske nacionalne knjižnice so morali odstraniti štiri strupene knjige, katerih platnice so bile prekrasne smaragdno zelene barve. To barvo je založnikom iz viktorijanske dobe uspelo ustvariti z uporabo arzena.

Profimedia
Čudovita barva knjig, a kaj ko je prepojena z arzenom.

Svetovna zdravstvena organizacija svari pred dolgotrajno izpostavljenostjo arzenu iz pitne vode in hrane, saj pravi, da je snov "zelo strupena v svoji anorganski obliki". Ne dajejo pa posebnih nasvetov za ravnanje s predmeti, ki ga vsebujejo.

Štiri za bralca potencialno nevarne knjige vključujejo knjigo Royal Horticultural Society iz leta 1862-1863, dva zvezka Edwarda Hayesa "The Ballads of Ireland" iz leta 1855 in dvojezično antologijo romunske poezije Henryja Stanleyja iz leta 1856. Te knjige so raziskovalci previdno vzeli iz knjižnice, da se ne bi znašle pod prsti ljubiteljev vrtičkarstva ali irske in romunske poezije. Upamo, da bralci teh knjig niso gojili nemarne navade slinjenja prstov ob listanju knjig.

"Ta štiri dela smo dali v karanteno in zunanji laboratorij jih bo analiziral, da bi ocenil, koliko arzena je prisotnega v vsakem zvezku," je dejal tiskovni predstavnik francoske nacionalne knjižnice.

Seznam potencialno nevarnih naslovov je sestavil projekt Poison Book Project (Projekt strupena knjiga). Pobudo vodijo raziskovalci z Univerze v Delawareju v sodelovanju z muzejem Winterthur v Delawareju. Ekipa je od leta 2019 testirala na stotine ovitkov knjig za težke kovine in sestavila seznam naslovov, ki so potencialno nevarni.

Štirje izvodi na seznamu so bili med več kot 16 milijoni knjig francoske nacionalne knjižnice.

Se tudi v vaši domači knjižnici nahajajo sumljive knjige zelenih odtenkov iz 19.-stoletja? Bodite previdni.