Mukotrpno opravilo

Čiščenje kopalniških fug je lahko prava nočna mora

Mare Koren
3. 3. 2024, 19.40
Posodobljeno: 3. 3. 2024, 19.44
Deli članek:

Čiščenje rež med ploščicami v kopalnici pa tudi v kuhinji velja za precej zoprno opravilo. Pa vendar se ga kdaj pa kdaj moramo lotiti. A kaj storiti, ko se pojavi plesen ali ko fuge porumenijo?

Dreamstime
Silikonske fuge očistite redno čistite s kisom ali vodikovim peroksidom.

Čiščenje kopalnice oziroma kuhinje je po navadi rutinsko opravilo, a pogosto pozabimo očistiti ploščice, ki prekrivajo tla oziroma stene. Tudi te si od časa do časa zaslužijo svoj »tretma«. Nič ni hujšega kot lotiti se čiščenja fug, ki so sčasoma zbledele, porumenele ali pa jih je napadla plesen. Kaj storiti?

Redno čiščenje

Tako kot povsod drugod se tudi v režah med ploščicami sčasoma naberejo umazanija, vodni kamen, maščobe, plesen ... Da bi se teh nadlog čim lažje znebili oziroma jih kar preprečili, vam svetujemo, da fuge vsaj enkrat na mesec očistite z mešanico vode, sode bikarbone in detergenta za ročno pomivanje posode. Pripravite gosto pasto in jo s staro zobno ščetko nanesite na fuge. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato pa popršite z alkoholnim kisom. Reakcija vsem dobro znane sode bikarbone in kisa bo hitro opravila z vodnim kamnom in umazanijo, medtem ko bo detergent odstranil odvečno maščobo. Na ta način boste prav tako hitro uničili nevarne klice plesni. V veliko pomoč vam je lahko tudi ščetka za pomivanje posode, saj ima še bolj grobe ščetine kot zobna ščetka in boste reže očistili hitreje.

Odstranjevanje plesni

Plesen še posebno dobro »uspeva« v kopalnici, saj vlaga in porozna struktura fug, sploh kjer se ploščice stikajo v kotu, zanjo ustvarjata odlične pogoje. Odstranjevanje plesni pa je precej težavno in zoprno. Za začetek lahko poskusite plesnive madeže odstraniti z alkoholnim kisom, ki ga nanesete neposredno na črna mesta. Če to ne zaleže, pa uporabite belilo oziroma varekino. Varekino lahko nanesete naravnost v fuge in pustite delovati vsaj 20 minut, medtem pa kopalnico dobro zračite. Nato te predele pomijte z veliko količino milnice in po potrebi postopek ponovite, dokler plesni ne odstranite.

Profimedia
Preprosta pomoč pri čiščenju ploščic.