Suho olje

Mastno kožo moramo posebej skrbno negovati

Maja Kopriva
3. 3. 2024, 15.05
Posodobljeno: 3. 3. 2024, 16.04
Deli članek:

Ste že slišali za suho olje? Poimenovanje je sicer lahko nekoliko zavajajoče, saj se olja, ki ustrezajo tej oznaki, na prvi pogled ne razlikujejo bistveno od drugih olj.

dreamstime
Med najbolj tipična suha olja sodijo sezamovo olje, avokadovo, olje grozdnih pečk in šipkovo olje.

Vendar pa kljub temu obstajajo pomembne razlike, predvsem ko gre za uporabo olj v kozmetične namene – še posebej pri negi kože. Kaj so torej tiste najpomembnejše lastnosti, ki so značilne za suha olja, in za koga so ta olja še posebej primerna?

Izjemno hitro vpijanje

Suho olje je torej na videz zelo podobno klasičnim, vendar opazimo precej drugačno obnašanje, ko olje nanesemo na kožo. Za suha olja je namreč značilno, da se bistveno hitreje vpijejo v kožo. Tako nimamo težav z mastnimi madeži, ki so značilni za običajna olja. Med najbolj značilna suha olja spadajo sezamovo, avokadovo olje, olje grozdnih pečk in šipkovo olje. Ni presenetljivo, da se našteta olja pogosto znajdejo v kozmetičnih izdelkih za nego kože, uporabljati pa jih je mogoče tudi samostojno. Seveda pa se tudi nekoliko razlikujejo med seboj. Če vas na primer zanima suho olje, ki je še posebej uspešno pri upočasnjevanju procesa staranja kože, vam priporočamo šipkovo olje. Vsebuje namreč izjemno veliko antioksidantov; še posebno pomemben je vitamin C, ki je seveda tudi ključen za tvorbo kolagena, kar je dodatni »pomladitveni učinek« tega suhega olja.

Posebno priporočljiva pri mastnem tipu kože

Zaradi nadpovprečno hitrega vpijanja, in ker ne obtežijo kože, so suha olja seveda še posebno primerna za ljudi z mastno kožo. Ne drži torej, da tisti, za katere je značilen ta kožni tip, sploh ne bi smeli uporabljati olj. Pomembno je predvsem, da izberete pravo olje, ki ne bo poslabšalo vaših težav, ampak povsem nasprotno. Zavedati se morate namreč, da je tudi za mastno kožo nujno kakovostno vlaženje. Čeprav se zdi to morda v nasprotju z vašo intuicijo, je pretirano izločanje maščob iz lojnic pogosto povezano prav z dehidracijo kože. Če koža ni ustrezno navlažena, se namreč sprožijo »alarmi«, ob katerih začnejo lojnice delovati s polno paro.

Oskrba kože s pomembnimi hranili

Čeprav se suha olja pogosto priporočajo predvsem ljudem z mastno kožo, so odlična izbira tudi za vse tiste, ki nimate tovrstnih težav. Hitra in učinkovita absorpcija namreč omogoča, da koristne snovi – na primer linolenska kislina, s katero je bogata večina suhih olj – prodrejo precej globlje v kožo. Obstajajo tudi študije, ki potrjujejo, da lahko suha olja poskrbijo za boljše vlaženje kože od klasičnih oziroma »mokrih« olj. Če razmišljate o tem, da bi v svojo lepotno rutino vključili kakovostno olje za nego kože, se je torej smiselno osredotočiti predvsem na suha olja.