Pica in vino

Privoščimo si vrhunska vina dveh Veronik

Promocijsko besedilo
27. 2. 2024, 14.59
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 15.06
Deli članek:

V naših krajih in še marsikje po svetu je zasidrana navada, da se ob pici pije pivo. Ampak sodobni trendi se vse bolj nagibajo k vinu.

Klet Frelih
Dve Veroniki ob svojih sodih

Vinogradniška zgodba družine Frelih se je začela leta 1892, ko se je prapraded Jožef Frelih preselil iz Vipavske doline v Šentrupert na Dolenjskem. Iz rodnih krajev je prinesel znanje in ljubezen do vinske trte. Kupil je opuščen vinograd v Zadragi nad Šentrupertom in ga začel negovati. Danes je Vinska klet Frelih družinsko podjetje, ki v 5. generaciji nadaljuje tradicijo pridelave penečih in mirnih vin na 4,5 ha lastnih vinogradov. Klet danes vodita mati in hči, soimenjakinji, Veroniki Frelih.

Klet Frelih
Vinogradi na najboljših legah

Vina Frelih odsevajo svoj karakter, iz grozdja vinogradov v Zadragi nad Šentrupertom jih negujemo z delavnim, inovativnim in trajnostnim pristopom. Glavni poudarek je na avtohtonih sortah, kot sta žametna črnina in modra frankinja, hkrati pa še na zelenem silvancu, modrem pinotu, ter sivem pinotu. Od leta 2021 je klet v prestopu v ekološko pridelavo grozdja in vina. 

S pridelavo penečih vin po klasični metodi se ukvarjamo že od konca 80. let in do danes imamo v svojem naboru sedem različnih penečih vin z glavnim poudarkom na žametni črnini, tako na belo kot na rosé, od popolnoma suhe brut nature (nedegoržirane) linije vse do dveh polsuhih penin, ki sta v našem naboru že od samega začetka.

Klet Frelih
Iz vinske kleti Frelih prihajajo izvrstna vina.

Pri mirnih vinih želimo peljati zgodbo Cvička od fare kot buteljčnega vina – z željo po njegovi modernizaciji in razvoju, saj menimo, da ima kot tak zelo velik potencial. Zeleni silvanec in sivi pinot sta pridelana s krajšo maceracijo in zorenjem v rabljenih barikih. Modri pinot kot rdeče vino je pri nas pridelan samo v zanj najugodnejših letih, sicer ga vključimo v eno od naših penečih vin, Echo extra brut. In tako kot pri modrem pinotu tudi pri modri frankinji želimo poudariti sortnost in jo tako ohranjati sadno, sočno, skupaj z zorilnimi notami, ki jih pridobi skozi zorenje v rabljenih barikih. 

In kaj se prileže k picam? Naša priporočila:

  1.      Margerita: Penina od fare, letnik 2014, polsuha rosé penina iz 100% žametne črnine
  2.      Pica s pečenim pršutom: Brut nature (nedegoržirano peneče vino), letnik 2016, 60 % žametna črnina, 20 % beli pinot, 20 % chardonnay
  3.      Pica s tartufi (črnimi): modra frankinja, letnik 2021
  4.      Pica Štirje siri (bolj zorjeni): zeleni silvanec, letnik 2020