Sumljivo

Bobiju so posmrtno odvzeli naziv najstarejšega psa na svetu

R.T:
22. 2. 2024, 20.27
Posodobljeno: 22. 2. 2024, 20.28
Deli članek:

Ne gre za Kanglerjevega osla Bobija, ampak za psa iz Portugalske. Ni bilo dovolj verodostojnih dokazov, odvzem titule zagovarjajo pri Guinessovi knjigi rekordov.

Profimedia
Bobi in njegov lastnik Leonel julija lani.

Konec oktobra lani je pri 31 letih in 165 na Portugalskem umrl pes Bobi. Metuzalemska starost za psa ga je uvrstila na prvo mesto lestvice najstarejših psov. Pikolovski uradniki Guinessove knjige rekordov so pred dnevi ponovno pretresali dokaze in sklenili, da mikročip, ki naj bi dokazoval Bobijevo starosti, ni zadosten dokaz. Več veterinarjev je izrazilo skepso, da bi alentejski planinski pes, kar je bil Bobi, živel tako dolgo. Povprečna starost za to pasmo je od 12 do 14 let.Za dodatnem dvom je poskrbela Bobijeva prekomerna teža. Bobijev lastnik Leonel Costa se še ni odzval. Pri Guinessovi knjig zdaj iščejo najstarejšega še živečega psa.

Costa je lani medijem razlagal, da sta za Bobijevo zavidljivo starosti dva glavna razloga. Dobri geni in življenje v mirnem okolju v vasi Conqueiros na zahodu Portugalske. Nikoli ni bil privezan, od mladih nog je tekal po drnu in strnu, svobodno je pohajkoval po gozdovih in travnikih v okolici. Uravnotežena prehrana? Vedno je jedel, kar je bilo na krožnikih v družini Costa, le brez začimb so mu postregli hrano ali jo sprali z vodo, je povedal Leonel in dodal, da je Bobi popil približno pol litra vode na dan.