Zanimivosti

Luč za vsako razpoloženje: ustvarjanje atmosfere z notranjo razsvetljavo

Oglasno sporočilo
22. 2. 2024, 09.13
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 15.16
Deli članek:

Luč v prostoru ustvari atmosfero in vpliva na počutje. Preverite, kako izbrati pravo za vsak prostor, priložnost in razpoloženje.

Svetleče notranje sijalke, ki visijo s stropa.

Ali ste kdaj pomislili na to, kako preprosta izbira luči spremeni vaš dom ali delovni prostor ter posledično vpliva na vaše razpoloženje, produktivnost in zdravje? Notranja razsvetljava ni le vir svetlobe, temveč je ustvarjalka vzdušja, ki pripomore k boljšemu počutju. Preverite, kako izbrati primerne luči za vsak prostor in priložnost.

Tipi notranje razsvetljave

Poznamo tri glavne tipe notranje razsvetljave, ki jih delimo glede na njihovo funkcijo:

  • Ambientna razsvetljava: v splošnem gre za primarni vir svetlobe v prostoru. Ambientna osvetlitev je »glavna luč«, ki jo uporabljamo večino časa.
  • Delovna razsvetljava: uporablja se za določene dejavnosti, kot je denimo branje knjige ali ličenje pred ogledalom. Takšnih luči običajno ne uporabljamo za osvetlitev celega prostora, temveč le za manjši del.
  • Dekorativna razsvetljava: kot že ime pove, je ta razsvetljava namenjena dekoraciji. Takšna luč lahko popestri prostor ali poudari njegove dele, denimo sliko ali knjižno polico.

Luči za ambientno razsvetljavo so običajno največje in prve, ki jih izberemo, ko opremljamo dom. Pri izbiri delovne razsvetljave je smiselno izbirati dovolj močno in funkcionalno svetlobo, ki bo najbolje opravila svojo nalogo, medtem ko si pri dekorativni razsvetljavi lahko privoščimo nekoliko več kreativnosti in izberemo luči, ki bodo ustvarile harmonijo s prostorom in ga poživile.

Kako različne luči popestrijo vaš dom?

Ne glede na tip prav vsaka luč popestri prostore in jim doda svojo piko na i. Vgrajene luči lahko prostor povečajo, minimalistične luči pa ustvarjajo eleganco. Luči nenavadnih oblik so tisti »odštekan« element, ki domu da dušo. Večje in razkošne luči sicer nudijo luksuzni pridih, a lahko manjše prostore optično še dodatno pomanjšajo.

Pri izbiri ustrezne osvetljave za svoje prostore upoštevajte preostalo notranjo opremo, vzdušje, ki si ga želite ustvariti, ter funkcijo, ki jo potrebujete. Eksperimentirajte tudi z različnimi svetlobnimi dekoracijami; lučke na steni, stropna svetila ali LED-trakovi pod pohištvom poskrbijo za prostorsko čarovnijo in raziskovanje sveta razsvetljave tako postane pravo doživetje.

Luči geometrijske oblike s toplo rumeno svetlobo.

Kako izbrati popolno barvo svetlobe za vsak prostor?

Tudi barve svetlobe igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju atmosfere in našega počutja. Ste vedeli, da rdeča in oranžna svetloba denimo spodbujata apetit? Ravno zaradi tega ju boste videli v številnih restavracijah, a morda nista najboljša izbira v domači jedilnici. Zelena svetloba pripomore k pomirjenosti, medtem ko osvetlitev v rjavkastih odtenkih lahko vzbudi občutke udobja.

Topla svetloba v rumenih odtenkih ustvari prijetno in sproščeno vzdušje, zato se odlično obnese v prostorih, kjer se sprostite in družite s svojimi najbližjimi, berete dobro knjigo ali si privoščite skodelico najljubšega čaja.

Po drugi strani pa hladnejša svetloba v modrih in belih odtenkih spodbuja budnost, zato je odsvetovana v spalnicah. Hkrati pa ravno hladnejša svetloba izboljšuje osredotočenost, kar je odlična izbira za domačo pisarno ali druge delovne prostore. Mimogrede, ste vedeli, da ustrezna svetloba lahko poveča produktivnost za kar 20 odstotkov?

Spoznajte inovativna LED-svetila

Za določene prostore je izbira luči precej enostavna, pri drugih pa se stanje nekoliko zaplete. Kopalnica denimo potrebuje svetlo in jasno osvetlitev za nego telesa ter mehkejši in toplejši vir svetlobe za sprostitev. Tudi pri kuhinji in jedilnici je podobno; v času, ko pripravljate slastne jedi, potrebujete delovno osvetlitev, ob kulinaričnem razvajanju pa se prileže toplejša, prijetnejša atmosfera.

Odlična rešitev za takšne dileme so LED-luči, ki ponujajo pester nabor različnih barv in odtenkov. Njihova največja prednost je prilagajanje barve in jakosti svetlobe trenutnemu razpoloženju in potrebam. Tako lahko v prostorih sproti spreminjate svojo osvetljavo in skrbite, da vam vaš dom resnično nudi vse, kar potrebujete.

Dodatna prednost je tudi raznovrstnost; običajne LED-sijalke so odlična izbira za ambientno ali delovno razsvetljavo, medtem ko LED-trakove lahko denimo namestite na robove stopnic, vogale sten, postelje in podobno.

Zaradi manjše porabe energije in daljše življenjske dobe luči je LED trajnostna izbira, ki je prijazna tako planetu kakor tudi denarnici. Če bi vsako gospodinjstvo v ZDA zamenjalo samo eno navadno sijalko z LED, bi bilo to za planet enako, kot če bi s cest umaknili 800.000 avtomobilov ali zasadili 400 milijonov dreves, s prihranjeno energijo pa bi lahko celo leto osvetljevali 3 milijone domov.

Če je le mogoče, izberite LED-luči vsaj za prostore, v katerih preživite največ časa. Ravno v takšnih prostorih je namreč pomembno, da svetlobo prilagajate glede na čas v dnevu in glede na to, kar počnete.

LED-sijalka.

Notranja razsvetljava je način, s katerim poskrbimo za dobro vzdušje in dvignemo kakovosti življenja. Eksperimentirajte z barvami, uživajte v različnih svetlobah ter izberite izdelke, ki bodo vaše prostore napolnili s pozitivno energijo.

Raziščite svoje možnosti razsvetljave v Bauhausu. Poleg izjemno kakovostnih izdelkov so vam vedno na voljo naši strokovnjaki, ki vam bodo z uporabnimi nasveti pomagali ustvariti popoln ambient v vašem domu. Obiščite nas in odkrijte svetlo stran življenja!