Vesuvio

Se vam v Portorožu zahoče vrhunske pice?

Oglasno sporočilo
30. 1. 2024, 16.13
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 16.56
Deli članek:

Sprehodite se do Lucije, kjer na naslovu Obala 144 deluje Vesuvio. Vulkan, iz katerega dišijo slastne napolitanske pice. Vesuvio je izjemno okusno urejen lokal in postanek v njem je pravi užitek. Picerija je zares domišljeno opremljena do zadnje podrobnosti; ničesar preveč in niti ene stvari premalo.

Vesuvio

Sredi prostranega in zračnega prostora stoji orjaška peč na plin, prava krasotica, v njej pa se kot kakšen velikanski mlinski kamen vrti vedno ravno prav ogreta debela plošča, na kateri se kot na vrtiljaku obračajo pice, kar pripomore, da se z vseh strani enakomerno zapečejo. Prava paša za oči vsakega picoljuba, ki lahko opazuje, kako se v dobri minuti rob pice dvigne in hrustljavo zapeče ter nazadnje dobi tiste temne pegice, značilne – pravzaprav obvezne – za pravo neapeljsko pico.

Z gotovostjo lahko trdimo, da Vesuvio ni samo najbolj vroč vulkan v Portorožu, ampak v njem nastajajo tudi najbolj dišeče pice. Na mizo namreč pridejo ravno prav pečene, sočne in okusno nadevane. Testo pa je sploh razred zase – kot se pač spodobi za napolitano. Od večne kraljice margerite do luksuzno obložene tartufo crudo iz razdelka malo drugače. In seveda vseh slastnih izbir za vse okuse vmes.

Ni presenečenje, da je Vesuvio prejel nagrado za naj picerijo Slovenije 2023. Malce smo pokramljali z vodjo picerije Jakobom Gašparjem Mišičem.

Vesuvio

Picerije vseh vrst srečujemo pri nas na vsakem koraku. Kako vam je uspelo doseči, da Vesuvio med njimi izstopa?

Naša ideja o piceriji je bila od samega začetka narediti dobro oziroma odlično pico s svežimi in kakovostnimi sestavinami. S konstantnim nadgrajevanjem našega znanja in sprejemanjem kritik, ki so naš motivator, predvsem pa trudom celotne ekipe so naši gostje to prepoznali in nagradili. Za to smo jim tudi hvaležni.

Za svoje pice skrbno izbirate sestavine. Kako najdete tiste prave, kje iščete dobavitelje?

Za prave okuse in kakovost sestavin smo pripravljeni iskati dobavitelje vse do Neaplja. Brez tega namreč ni zares dobre pice v napolitanskem slogu. Včasih je namreč zelo pomemben tudi geografski izvor surovin, kot so paradižnikovi pelati, mocarela in podobno.

Po čem se napolitanske pice, kot jih pečete vi, razlikujejo od običajnih, recimo temu povprečnih slovenskih pic?

Ena ključnih razlik je tip moke, tu sta še dovoljšnja hidracija in pravilen postopek vzhajanja, navsezadnje pa veliko pridoneseta tudi ustrezna peč in prava temperatura v njej, ki mora biti dovolj visoka. 

Vesuvio

Česa ne bi nikoli dali na pico, čeprav si nekateri gostje včasih zaželijo?

Kečapa. In to zato, ker je potem vseeno kaj poješ. S kečapom dejansko popolnoma »povoziš« okus pice.

Katere vrste pic vaši gostje najpogosteje naročajo?

Največkrat se odločijo za klasike, kot so margherita, capricciosa, funghi e cotto … So pa precej zaželene tudi pice z buratto in bele pice, torej tiste brez paradižnikovih pelatov.

Posebno pozornost posvečate testu. Kako pomembno je to za dobro pico?

To je vsekakor ena ključnih komponent. Vendar za dobro pico testo ni vse, pomembne so tudi druge sestavine, ki morajo biti izbrane ter tudi pravilno odmerjene, da ni vsega preveč.

Vesuvio

Vesuvio slovi po izbrani dodatni ponudbi, zlasti v smislu pijač. Kaj je najboljša izbira napitka ob pici, kaj za na vrh in kaj za aperitiv?

Najbolj priljubljena izbira je še vedno pivo, vendar v zadnjem času tudi kozarček ali buteljka dobrega vina, za na konec pa kava ali sadni liker.  

Lani ste si priborili prestižni naziv Naj picerije Slovenije. Vam je to prineslo dodatno spodbudo?

Seveda, zelo smo se razveselili tega naziva, ki nam je vlil dodatno motivacijo pri pisanju naše zgodbe.