Mladi up: Brin Rekar

Pekel bi jo tudi sredi noči

Joc Navodnik
30. 1. 2024, 16.02
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 16.06
Deli članek:

Načeloma velja, da imajo pico radi skoraj vsi. Še posebej mladi. Težko pa bi našli koga, ki je nad pico navdušen bolj kot Brin Rekar. Ampak ne v smislu, da bi jo rad jedel vsek dan. Brin Rekar bi jo predvsem vsak dan pripravljal. Pri rosnih enajstih letih je namreč že pravi mojster priprave pice, ki bi lahko poklicnih veščin učil tudi starejše picopeke.

Spizza

Kdo te je tako navdušil nad pripravo pice?

Oče in stric sta oba poklicno v tem poslu, že od nekdaj pa rada pečeta tudi na različnih dogodkih. Že ko sme bil še zelo majhen, sta me kdaj vzela s sabo na kakšen dogodek in tam sem opazoval mojstre pri delu. To me je zelo navdušilo.

Pa se ti to ne zdi težak poklic?

Ni enostaven, ampak s tem imam res veliko veselje. Priprava pice me pomirja in zabava.

Kakšno pico pa najraje pripraviš?

Napolitansko, to pomeni, da ima puhast rob, debel vsaj tri centimetre, na sredini pa je tanka, komaj en milimeter. Testo je iz moke 00, vode, kvasa in soli. Sol damo na koncu, da ne pobije kvasovk. Mesim ga kakšne štiri minute, nato pa ga dam za 48 ur v hladilnik vzhajat. Nato hlebčke s prsti raztegnem iz sredine do roba, da gre zrak v rob. Namažem ga s pelati, v katerih je malo sveže bazilike, soli in olja. In na to nacufam malo mocarele. Za minuto in pol jo dam v peč na 400 stopinj. To je moja najljubša pica – margerita, torej samo s pelati in mocarelo.

Ampak si tudi pravi akrobat s testom, ki ga mečeš v zrak kot za šalo.

Ja, tudi to me pomirja, v tem kadar koli premagam tako očija kot strica. Posnetke lahko vidite na youtubu in tiktoku; poiščite jih pod Brin's pizza. Sem pa nastopil tudi že na TV Slovenija, v oddajah Infodrom in Krompir, kjer sem pekel v živo pred kamerami.