Rastrska očala

Redna telovadba za oči je tudi koristna

Mare Koren
2. 12. 2023, 17.57
Deli članek:

Pešanje vida in degenerativna očesna obolenja niso neizogibna posledica staranja. Če bomo poskrbeli za svoje oči, lahko takšne tegobe, vsaj deloma, tudi preprečimo.

Dreamstime
Pogled mora nenehoma potovati od luknjice do luknjice, to pa pospešuje gibljivost oči.

Predvsem je pomembno, da se pravilno hranimo in čim več gibljemo, k boljšemu vidu pa pripomorejo tudi sončna svetloba, sprostitev in pravilno dihanje. Dobro prekrvljene oči so preskrbljene z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi. Najprimernejše sredstvo za dobro prekrvitev telesa pa je zagotovo redno ukvarjanje s športom. Telovadba krepi imunski sistem, tako da se lahko telo samo uspešno spopade z morebitnimi žariščnimi vnetji, tudi v očeh. In ne nazadnje, gibanje odlično vpliva na duševnost: človek se sprosti, s tem se sprostijo v njem nakopičeni stresni hormoni. Sproščeno telo pa je osnovni pogoj za dober vid. S telesno dejavnostjo urimo tudi očesne mišice. Oči namreč spremljajo vsak gib in tako preprečujejo, da bi mišice postale toge.

Urjenje oči z rastrskimi očali

Izvirna in zelo učinkovita metoda urjenja vida so rastrska očala. V ta očala je namesto korekcijskega stekla vstavljena zatemnjena plošča ali folija iz umetne snovi s pikčasto mrežo oziroma z rastrom, podobna sestavljenemu, fasetnemu očesu muhe. Svetlobni žarki, ki prodirajo skozi luknjice, se zberejo že pred očesom in padejo naravnost na sredino mrežnice, torej tja, kjer je vid najostrejši. Tako nastane skoraj ostra slika, ki spodbudi možgane, da prek očesnih mišic dosežejo nastavitev preostale ostrine. Prednost uporabe rastrskih očal je tudi, da skoznje ne moremo kar strmeti. Pogled mora namreč nenehoma potovati od luknjice do luknjice, to pa pospešuje gibljivost oči. Rezultati poskusov kažejo, da 20- do 30-minutno nošenje rastrskih očal na dan pozitivno deluje zlasti na sposobnost zaznavanja, na ostrino vida in občutenje barv ter na gibljivost in svetlobno toleranco oči, in sicer ne glede na motnjo vida. Poleg tega tovrstno urjenje oči nima prav nobenih stranskih učinkov. Paziti morate le, da takih očal ne nosite, kadar vozite avto.

Sprostitvene vaje ob računalniku

Kroženje z glavo: Zaprite oči, nagnite glavo rahlo vstran in krožite v velikem loku čez desno ramo nazaj ter čez levo ramo naprej. Glave ne nagibajte vznak. Vajo ponovite sedemkrat v desno in nato še sedemkrat v levo. Vaja s palcem: Iztegnite roko naprej, dvignite palec, držite ga približno 40 centimetrov pred očmi in se zazrite vanj. Nato v daljavi iščite točko, ki leži pod palcem, dokler ne boste videli palca dvojno. Ponovite sedemkrat. Masaža senc: Nežno masirajte senca približno dva prsta daleč od obrvi. Oči naj bodo pri tem zaprte. S krožnimi gibi masirajte približno pol minute.