Zanimivosti

Čarobne počitnice na mističnih bilogorskih gričih

Oglasno sporočilo
24. 11. 2023, 14.36
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 15.19
Deli članek:

Verjetno še niste pozabili poletnih počitnic, pa smo že na pragu pozne jeseni in predprazničnih aktivnostih, ki bodo kmalu prinesle praznični duh na ulice in trge mest in večjih krajev. Morda pa šele čakate na prave počitnice ali pa si želite vzeti zimski oddih od vsega, pa niste najbolj spretni na smučeh. Potem vam predlagamo, da načrtujete prijeten družinski izlet na hribovito Bilogoro, ki je pravljična vse leto, zimsko obdobje pa ji prinese še en kanček mistike. Zakaj vam govorimo o mistiki? To območje skriva zgodbe in legende ter čudovita mitološka bitja, ki ne bodo le pri otrocih povzročila navdušenja, ampak pri prav vsakemu obiskovalcu.

Foto Štefan Brajković

Na vas je, da izberete eno od počitniških hišic na Bilogori in skupaj z gostitelji spoznate običaje, zgodbe in lepote tega kraja, ki vas bo osvojil na prvi pogled. V kombinaciji rustikalnega ambienta in modernega dizajna, ki mu je vsak gostitelj dal svoj doprinos, pričakujete oddih, v katerem boste sprostili duha in telo. Počitniške hiše so obdane s čudovito naravo, ki vas vabi na izlet in raziskovanje. Če ujamete kakšen dan lepega vremena, lahko bilogorske griče raziskujete s kolesom ali peš. Božičkove sani morda vlečejo severni jeleni. Na Bilogori jih sicer ne boste srečali, a si boste zaželeli stik s čudovitimi konji, ki so vzrejeni na domačih kmetijah. Lahko se naučite jahati ali pa samo pobožate konja. Prepričani smo, da bodo vaši malčki navdušeni nad temi plemenitimi živalmi. Po dobrem sprehodu se lahko sprostite v jacuzziju ali savni. Nato si ob toplem kaminu privoščite skodelico toplega čaja, kuhanega vina in opazujte zimski mrak, ki rdeče obarva gozdove, zvonike in vasi v daljavi. Gole veje so kot velikani iz Ved, le enim izmed mitoloških bitij, ki živijo v bjelovarsko-bilogorskih zgodbah.

Foto Stipe Boščić

Med raziskovanjem tega področja vas vabimo, da predpraznični in praznični čas izkoristite za obisk adventnih dogodkov, ki bodo potekali v Bjelovarju, pa tudi v večini okoliških občin. Prireditev »Advent v Bjelovarju« iz leta v leto prinaša vse bolj bogat program, v katerem nastopajo znani glasbeniki in estradniki. V tem prepletu tradicionalne kulture in sodobnega praznovanja božiča se program odvija skoraj vsak dan. Imate priložnost videti, kako so praznike praznovali včasih in kako je danes. Navdušilo vas bo drsališče v samem centru Bjelovarja, obdano s pisanimi lučkami, stojnicami z bogato gostinsko ponudbo in številnimi lokalnimi pridelovalci, kjer lahko dobite lokalne izdelke in izdelke domače obrti. Če pa ne veste kaj bi podarili svojim najdražjim, boste to zagotovo našli tukaj. Morda bo v zimskih mesecih kozarec akacijevega, cvetličnega ali lipovega medu odlično darilo in prispevek k zdravju in krepitvi imunskega sistema vaših najdražjih.

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Prazniki pa so priložnost, da brez slabe vesti uživate v bogati gastronomski ponudbi, ki jo boste našli pri nas. Restavracije v Bjelovarju in okolici, kleti in degustacijske sobe so priložnost za uživanje v lokalni hrani, pridelani prav tukaj, v vrtovih, sadovnjakih in poljih, ki jim blago celinsko podnebje in obilica sonca dajejo polnost okusa in arome. Sir in smetana, žganci, jedi na žlico, vloženo zelje in vonj po peki bodo dali poseben občutek domačnosti. Za sladico predlagamo makovo ali orehovo pito ali pa jabolčni zavitek. V eni od bjelovarskih slaščičarn pa si lahko privoščite tradicionalno božično pecivo ali modernejše sladice. Skoraj vse počitniške hiše imajo lastno pokrito teraso z žarom, nekatere jedi lahko poskusite pripraviti sami in vsem pokažete, kakšen kulinarični mojster ste.

Foto Stipe Boščić

Nazdravite lahko z odličnimi bilogorskimi vini ali craft pivom. Prepričani smo, da bo viljamovka, šljivovica ali kakšen aronijin liker, pravi uvod v dober predpraznični večer, ki ga boste uživali z družino ali prijatelji. A naj vas ne preseneti, da se vam bodo pridružili gostitelji, ki bodo morda prav za to priložnost odprli steklenico, ki je bila shranjena na dnu kleti ali na koncu shrambe.

Foto Stipe Boščić

Našteli smo le delček tega, kar vas čaka na bjelovarsko-bilogorskem območju. Kot v vsaki pravljici, je na vas, da odkrijete še veliko več. Zaželimo vam še nekaj snežink, ki bodo praznikom dodale še dodatno lepoto in naredile vaše bivanje na mističnih bilogorskih gričih nepozabno.

www.tzbbz.hr