Zanimivosti

Najboljši roadtripi s psom po Sloveniji

Vsebino podpira: Petrol d. d.
22. 11. 2023, 12.00
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 13.55
Deli članek:

December je kot nalašč za vse, ki iščete razlog za pobeg iz meglene mestne turobe in stresnega vsakdana. K sreči se v tem času, ko je narava začela svoj letni počitek, za lastnike psov tudi odpira obilo slikovitih, neobljudenih možnosti za izlete s štirinožnim prijateljem.

Petrol d. d.

Ko zima gozdove odene v meglice in se nad travnike z nižjimi temperaturami spusti še mir, postanejo sprehodi z vašim štirinožnim prijateljem prava doživetja za telo in duha. Ljubitelji psov dobro poznate ta edinstven občutek pričakovanja in veselja, ko se z vašim zvestim prijateljem odpravljate na izlet, saj ni pomembna le pot, ampak tudi čas, ki ga preživite v njegovi družbi. Zaključek jeseni je idealna priložnost, da se s psom odpeljete na izlet in mu privoščite malce daljši potep v naravi.

Izbrali smo nekaj odličnih predlogov za potep z vašim ljubljenčkom, vi pa izberite cilj, v avto zložite vse potrebno in se ob spremljavi radostnih laježev odpravite novim doživetjem naproti. Vsak kilometer bo vas in vašega psa približal še neodkritim kotičkom narave in albumov lepih spominov. Gremo?

Petrol d. d.

Kako izbrati pot?

Pri izbiri izleta imejte v mislih destinacije, kjer se boste dobro počutila oba in ostali sprehajalci, pri tem pa upoštevajte starost, velikost in kondicijo psa. Mladički in energični psi srednjih let bodo uživali na daljših sprehodih z več prostora za tekanje in raziskovanje, krajše, bolj zložne poti pa bodo idealne za starejše ali manj aktivne pse. Pomislite na raznolikost terena – ali vaš pes rad pleza po skalah ali pa je bolj navdušen nad mehkimi gozdnimi tlemi? Upoštevajte tudi obljudenost lokacije, saj lahko prevelika množica ljudi in drugih psov privede do nepotrebnega stresa. Pred odhodom preverite, ali tam veljajo posebna pravila za pse, ki bi jih morali upoštevati.

Petrol d. d.

Pet odličnih nasvetov za izlet

Izbrali smo pet odličnih idej za izlet z lahkimi pohodnimi potmi, na katerih bo imel vaš energični štirinožni prijatelj dovolj prostora za odkrivanje in igro, ne da bi motil druge sprehajalce. Ti sprehodi ne bodo predolgi, vse lokacije pa so bolj odvisne od vaše motivacije kot lepega vremena – tudi v vlažnih decembrskih dneh so namreč prava paša za oči, vašemu psu pa nudijo obilo zabave. Na prostornih planjavah in travnikih boste imeli dovolj prostora za trening in igro, ob razgledih pa boste lahko psa privajali tudi na raznolika okolja ter stik z ostalimi živalmi in ljudmi. Pssst – nekatere točke nudijo še prijetno okrepčilo za lastnika!

  1.        Rogla, Nanos, Polhov Gradec – za hriboljube štirinožce

Rogla je s svojimi zložnimi potmi kot nalašč za sobotni lahek vzpon s pasjim spremljevalcem, saj bo svež gorski zrak obema napolnil pljuča. Na Primorskem Nanos, na Pohorju Ribniško jezero, v okolici Ljubljane pa Polhov Gradec nudijo prav takšno kombinacijo izjemnih naravnih lepot in pasje svobode.

Petrol d. d.

  1.        Na jug po mlinarskih poteh

Osrčje slovenske Istre je s svojo divjo pokrajino in kulturnimi znamenitostmi odlična izletniška točka za vas in za psa. Vi si lahko ogledate Mazurinov mlin, slapove Pasjaka, slap Veli Vir in Cerkev sv. Kvirika, vašega zvestega prijatelja pa tu čaka prava zakladnica novih vonjav. Skalovje Veliki Badin (Orlovo gnezdo) z okolico ponuja pašo za vsa človeška in pasja čutila.

  1.        Kje je še lepo, a manj obljudeno?

Morda se sprašujete, če je Krajinski park Drava pri Mariboru preveč obljuden? Tam je lahko res veliko ljudi, a razni skriti kotički parka nudijo obilico miru vam in vašemu kosmatincu. Sicer pa je to lahko izlet, na katerem pes lahko izkoristi priložnost za spoznavanje svojih rojakov. Malce več spokojnosti pa je na bolj umaknjenih učnih ali sprehajalnih poteh, kot je na primer Godrnjačeva pot pri Bohinjski Beli.

Petrol d. d.

  1.        Prizori kot iz pravljice

Grad Fridrihštajn pri Kočevju, naravni rezervat Zelenci na Gorenjskem in cerkev sv. Marije pri Vitovljah so odlična izbira za vse ljubitelje fantastičnih, filmskega platna vrednih razgledov. Mednje sodi tudi Stegovniški slap pri Tržiču.

  1.        Prostor za divjanje in učenje

Zagorje s Krajinskim parkom Kum ali z jezerci posut Krajinski park Rački ribniki pri Slovenski Bistrici zagotavljata prostrane zunanje površine, kjer je dovolj prostora za vse: od učenja in treninga do nebrzdanega igrivega teka.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Priprava: malenkosti, s katerimi bo izlet popoln

Dobra priprava na izlet je že polovica uspešne pustolovščine. Preden poženete vozilo, poskrbite za ustrezno varnost vašega psa med vožnjo. Ne pozabite na vodo, zložljivo posodico in prigrizke. Brisača in ščetka pridejo prav za čiščenje blatnih tačk, prva pomoč pa je obvezna oprema za morebitne manjše nezgode. Igrače in žvečke bodo psu pomagale, da bo ostal zaposlen in srečen tudi med vožnjo in postanki. Ovratnica z vašim imenom, naslovom in telefonsko številko je nujna, prav tako povodec. Ne smemo zanemariti niti udobnih oblačil in obutve za vas, da boste lahko brezskrbno uživali v hladnem dnevu.

Tako kot sebi in svojemu ljubljenčku privoščite najboljše tudi svojemu vozilu. Z visokokakovostnim gorivom Q Max iz Petrola mu tudi v hladnejših mesecih zagotavljate optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja, manjša poraba pa pomeni tudi nekaj več prevoženih kilometrov.

Z dobrim načrtovanjem bo vaš izlet postal brezskrben užitek in nova pustolovščina, ki jo boste delili s svojim kosmatim sopotnikom.

Petrol d. d.

Cesto pod kolesa in pot pod noge!

Torej, dragi pustolovci na štirih kolesih, štirih tacah in dveh nogah: ne glede na vreme Slovenija čaka, da jo z avtom in s tačkami raziščete. Naša narava je polna poti, ki tudi v hladnih mesecih čakajo, da jih prehodite, prevozite in pretacate skupaj. Srečno pot in veliko nepozabnih izletov vam želimo!

Vsebino podpira: Petrol d. d.