Decemberski program

V Novem mestu 33-dnevni prednovoletni prireditveni niz s približno 70 prireditvami

S.Č./STA
22. 11. 2023, 12.34
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 12.42
Deli članek:

V Novem mestu bodo ob koncu leta v 33 dneh pripravili skupaj približno 70 adventnih in drugih prireditev.

Bobo
Stojnica, Novo leto

Te bodo 5. decembra začeli s slovesnim prižigom sedemkilometrske svetlobne okrasitve, s prihodom Miklavža in z odprtjem drsališča v gornjem delu Glavnega trga. Omenjene prireditve bodo Mestno občino Novo mesto stale dobrih 200.000 evrov.

Občinski Zavod Novo mesto je predpraznični niz Advent 2023 zasnoval kot nekaj več kot celomesečni prireditveni niz s poudarkom domačih izvajalcev, prirediteljev in ponudnikov, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja prireditve Domen Bohte.

Na mestnem Glavnem trgu bo vseh 33 prireditvenih dni spremljal adventni sejem z vsaj deset do ducat domačih ponudnikov in osmimi gostinskimi ponudniki. Med prireditvami bodo trije dnevi namenjeni obdarovanju otrok.

Drsališče s 300 kvadratnimi metri ledene površine bo po odprtju delovalo do 7. januarja prihodnje leto, v predprazničnih dneh pa bo ob dopoldnevih namenjeno šoli drsanja. Preostali program bo potekal na dveh odrih, na malem odru pred mestnim rotovžem in na velikem odru pri Kandijskem mostu. V Novem mestu ob nastopu novega leta tudi letos ne bo ognjemeta, vsa pirotehnika pa je na omenjenih adventnih prireditvah prepovedana.

Cilj novomeških adventnih prireditev za vse generacije in vse okuse je, da s svojim bogatim sporedom sežejo do ljudi po vsej državi. Da se Novo mesto v vlogi dolenjskega središča pokaže v praznični luči in da predstavi vse svoje turistične zanimivosti ter posebnosti.

V oblikovanje letošnjega sporeda so sicer vključili še več lokalnih društev kot lani, ustanov, otroških vrtcev in šol. Pripravili pa so vse od predstav za otroke do obdarovanj, koncertov, plesnih predstav in pestre gostinske ponudbe, je dodal vodja prireditve.

Med drugimi izvajalci bodo nastopili Dan D, Joker Out, Mrfy, Modrijani, Kvatropirci, Hamo in Tribute 2 Love, Masayah ter Vazz, novomeška pevka Anja Pavlin pa bo skupaj s producentom Tomislavom Javanovićem - Tokcem in drugimi glasbeniki predstavila svoj prvi samostojni glasbeni album in hkrati slikanico Prigode polžka Petra.

Na silvestrski večer bodo na novomeškem glavnem trgu nastopili skupina Generator, pevka Nina Pušlar, in kot zadnja zasedba Manouche. Obisk vseh prireditev bo brezplačen, je še navedel Bohte.