Zanimivosti

Poganjamo avanture: izleti za ljubitelje vožnje

Vsebino podpira: Petrol d. d.
27. 10. 2023, 09.42
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 10.42
Deli članek:

Ljubitelji vožnje radi zavijete z glavnih poti, kajne? Predlagamo vam nekaj slovenskih cest, ki vas bodo popeljale na jesenske izlete in na katerih bo vožnja čudovita.

Lokalna pohorska legenda – cesta na Areh

Google Maps

Ena najljubših poti Mariborčanov, ki znajo uživati za volanom, vodi iz Hoč do Areha na Pohorju. Ko vzpenjajočo se cesto obda gozd, se srce umiri in preda lepotam narave. Ostri ovinki od voznika zahtevajo zbranost in spretnost, varno vožnjo pa zagotavlja dober asfalt. Na Areh se odpravite vsakič, ko bi radi vdihnili polna pljuča svežega zraka. Pozimi je tu eno najbolj priljubljenih slovenskih smučarskih središč, skoraj vedno pa izhodišče za raziskovanje Pohorja peš ali s kolesi.

Ob poti doživite še: Muzej najstarejše trte na svetu v Mariboru, Akvarij-terarij Maribor, tek na smučeh na Pohorju, Bike park Pohorje, slap Šumik, učne in tematske poti, cerkev svetega Bolfenka, pohorsko kulinariko.

Znamenite serpentine na Vršič

Google Maps

Pot čez naš najvišji gorski prelaz je kot čudovita galerija najlepših slik, kar jih je ustvarila narava, ob njej pa boste srečali tudi številne spomenike burni zgodovini pokrajine ob reki Soči. Z gorenjske strani se cesta začne vzpenjati ob jezeru Jasna malo južneje od Kranjske Gore. Kmalu boste na eni od 24 serpentin, ki vodijo do vrha, opazili Rusko kapelico, posvečeno vojnim ujetnikom, ki so gradili to pomembno povezavo za oskrbo vojakov na soški fronti. Vrhnji del ceste je pogosto velik del leta zasnežen, zato pred izletom preverite razmere in se nanje dobro pripravite. Na najvišji točki se ustavite, okrepčajte v Erjavčevi koči ali Poštarskem domu, poglejte v oči prelepi Ajdovski deklici, ki jo je v skalno steno Prisanka vklesala narava, nato pa se po 26 serpentinah z osupljivim razgledom na mogočne gore Julijskih Alp počasi spustite v dolino Trento. Sledite bistri Soči do Bovca in naprej do Kobarida, kjer si v eni od lokalnih gostiln privoščite slastne kobariške štruklje.

Ob poti doživite še: čudovite zlato rumene macesne na Slemenovi špici, okno v steni Prisanka, izvir Soče, spomenik Juliusu Kugyju v Trenti, Alpski botanični vrt Juliana, Soška korita, spominsko cerkev Svetega duha v Javorci, slap Kozjak, italijansko kostnico nad Kobaridom, Kobariški muzej.

Zavoji med Kočevsko Reko in Osilnico

Google Maps

Osilnica je zaradi svoje lege ob Kolpi pravi raj za ljubitelje najrazličnejših športnih aktivnosti, med navdušenci za vožnjo pa slovi tudi po cesti, ki vodi do nje iz Kočevske Reke. Če jo pogledate iz zraka, boste takoj razumeli, zakaj se njen najslikovitejši del imenuje Strma reber ali Medvedje črevo. 19 serpentin premaguje 720 metrov višinske razlike, vsak ovinek pa odpira nov razgled na gost in skrivnosten prvinski gozd, v katerem živijo risi, medvedi in druge divje živali. V vasi Podvrh se cesta končno začne spuščati v Osilniško dolino, kjer vas najprej pozdravi lesen kip literarnega junaka Petra Klepca, nato pa ste že v Osilnici, kjer si lahko privoščite pošten oddih.

Ob poti doživite še: vodeni pohod po poteh kočevskega pragozda, ribolov v Kolpi, grad Kostel, bunker Škrilj, kovaški muzej v Osilnici.

Vaše najlepše jesenske poti poganjamo z visokokakovostnimi gorivi Q Max iz Petrola, ki zagotavljajo več prevoženih kilometrov, boljšo zaščito ključnih motornih delov in manj trdnih delcev v izpuhu. Gremo?