Foto in video

Zaradi poplavlanja Bače evakuirali 15 prebivalcev

J.V.
27. 10. 2023, 10.15
Posodobljeno: 27. 10. 2023, 15.25
Deli članek:

Reka Bača, pa tudi številni hudourniki, so zaradi obilnega deževja ogrožali več stanovanjskih in drugih objektov v Baški grapi. Zato je v več vaseh in zaselkih potekala evakuacija najbolj ogroženih stanovalcev, med drugim iz zaselka Grahovo ob Bači ter spodnjega dela Klavž.

Aljaž Leban
Deroča Koritnica.

Huda ura se je na tem območju začela danes v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so poleg številnih hudournikov prebivalce začeli ogrožati tudi zemeljski plazovi in nanosi. Dostop do nekaterih krajev trenutno ni mogoč, sprožajo se vedno novi plazovi. Zaradi obilnih padavin so dopoldne v Baški grapi razglasili izredne razmere, v Grahovem ob Bači so sprožili tudi sirene za splošno nevarnost, so pred tem sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko.

Ervin Čurlič iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko je povedal, da so preventivno evakuirali 15 oseb, deset iz vasi Koritnica in pet iz vasi Klavže. Skoraj vsi se bodo lahko vrnili na svoje domove, ko bo odtekla voda, vprašljiva je le ena stanovanjska hiša, ki jo bodo pred vrnitvijo stanovalcev pregledali strokovnjaki. Popolnoma pa je zaprta cesta Hudajužna-Podbrdo, saj je del ceste odnesel plaz.

Aljaž Leban
Izredne razmere v Baški grapi.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj je prebivalce opozoril, naj se ne odpravljajo na pot. Na terenu so vse razpoložljive službe, vendar je lokacij veliko in se zaradi zdrsov terena sproti odpirajo tudi nove, zato velja splošna nevarnost za celotno območje.

Aljaž Leban
Deroča Koritnica.

Župan Železnikov Marko Gasser je sporočil, da so zaradi vremenskih razmer učence v šoli zadržali vsaj do 13.30, da so ostali na varnem. Po njegovih informacijah se je sprožilo vsaj pet zemeljskih plazov, številne ceste so neprevozne.

Aljaž Leban
Izredne razmere v Baški grapi.

Zaradi slabega vremena prihaja tudi do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Največ napak beležijo na Tolminskem (Most na Soči, Baška grapa, Šebrelje) in Ilirskobistriškem.

Kot so malo po 13. uri sporočili z Občine Tolmin, so zaprte številne lokalne in tudi državne ceste, in sicer med Ljubinjem in Podljubinjem, na več odsekih cesta med Bačo pri Modreju in Podbrdom, pa med Mostom na Soči in Čepovanom. Še je zaprta tudi državna cesta med Tolminom in Slapom ob Idrijci, medtem ko so državno cesto proti Novi Gorici deloma odprli za promet.

Že zjutraj so bili aktivirani gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev v okviru Gasilske zveze Tolmin, na terenu jih je 100, so dodali na občini. V vasi Grahovo ob Bači, ki leži na veliki količini podzemnih voda, se je sredi dopoldneva oglasila sirena za nevarnost, plazovi pa ogrožajo nekaj hiš tudi v Podbrdu, do koder je cesta s tolminske strani še vedno neprevozna. Za pomoč so bili zato zaprošeni gasilci iz Bohinjske Bistrice, ki lahko dostopajo z druge strani.

Pri Agenciji RS za okolje opozarjajo na posamezne nevihte in močnejše nalive. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Popoldne bo dež od zahoda ponehal, delno se bo razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Goriškem, ob morju ter v jugovzhodnih krajih do 21 °C.

Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa za danes dopoldne za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.