Delo na vrtu

Plevel in trava vam lahko veliko povesta o kislosti tal

Mare Koren
8. 10. 2023, 15.13
Deli članek:

S pomočjo plevela in trav na gredicah lahko določimo kislost oziroma bazičnost tal. S tem podatkom bomo rastlinam zagotovili boljše razmere.

Dreamstime
Če želite natančnejšo analizo tal, uporabite pH-meter.

Se tudi vi sprašujete, kakšna so tla na zelenjavnem, sadnem, zeliščnem ali okrasnem vrtu? Zakaj je zelenica polna plev, sosedova pa kot iz filma? Skoraj zagotovo je kriva vrsta tal, ki jo imamo, seveda je vse odvisno tudi od tega, kako bomo rastline oziroma tla gnojili. Le tako si bomo lahko zagotovili uspešen in zdrav pridelek. A dobro je vedeti tudi to, da za dober pridelek ni zaslužno zgolj gnojenje, temveč v prvi vrsti primerna kislost oziroma pH-vrednost tal, ki predstavlja še zmeraj osnovno hrano rastlinam in pogoje za rast.

Kakšna so naša tla?

Da bi izvedeli, kakšna so tla, na katerih rastejo vaše vrtnine oziroma cvetlice, je najbolje narediti kemijsko analizo, saj boste le tako lahko dobili natančen podatek, ali gre za kisla, bazična ali nevtralna tla. Večina rastlin uspeva v zemlji, ki ima pH okoli 6,5, kar je skoraj nevtralno. Če so vrednosti pod to številko, govorimo o kislih tleh, višje vrednosti pa nakazujejo bazična tla. Test lahko izvedemo hitro in preprosto, brez nakupa lističev pH, če želimo le približno sliko. Če boste košček zemlje nadrobili v kis in bo ta reagiral z mehurčki in penjenjem, so tla bazična. Če pa boste košček zemlje nadrobili v mešanico sode bikarbone in vode ter bo reagirala s penjenjem, so tla kisla. Če zemlja ne reagira ne v kisu ne v mešanici sode bikarbone in vode, so tla nevtralna.

Indikatorske rastline

Vsi gotovo poznate hortenzije, ki so odličen kazalec bazičnosti oziroma kislosti tal, a do tega podatka moramo počakati do njenega cvetenja. Če želite modre hortenzije, morate poskrbeti, da bodo tla čim bolj kisla, in nasprotno, če želite rožnate cvetove. Vrednost pH tal lahko prepoznate tudi po plevelih oziroma travah, ki se pojavljajo. Za kisla tla so značilne rane škrbinke, dresen, jagode, širokolistni trpotec in glavinec. Na takih tleh bodo dobro uspevale ameriške borovnice, sem spada tudi večina grmovnic, rododendroni, azaleje. Na alkalnih tleh bomo pogosto našli preslice, dragušo, pravo kamilico. Prav tako se tam dobro počutita pokončna stoklasa in srpasta meteljka.