Zanimivosti

Na ulicah Kranja ponovno pestro

Oglasno sporočilo
1. 9. 2023, 08.18
Posodobljeno: 1. 9. 2023, 08.19
Deli članek:

Kranj Foto Fest že v prvem tednu poskrbel za zanimiv in razgiban program.

Wilko Meiborg Pesmomat Songmachine z dovoljenjem Kranj Foto Fest.

S 23. avgustom je vrata ponovno odprl Kranj Foto Fest!

Kranj Foto Fest si že tretje leto zapored uspešno utira prostor v domačem in mednarodnem fotografskem prostoru. Letos so s programom začeli 23. avgusta, pester festivalski program pa vključuje razstave, pogovore, delavnice, mojstrske tečaje, projekcije in preglede portfolijev, druženje in zabave, nočne projekcije, vodstva po razstavah in še marsikaj. Tema letošnjega festivala je »Človek – Narava«, ki se zdi po uničujočih poplavah, ki so v zadnjih tednih pestile Slovenijo, še kako pomembna in aktualna. Letos je na festival prispelo kar 656 prijav iz 90 držav, kar priča temu, da na dogodku zagotovo ne bo manjkalo zanimivih vsebin, družbe in nepozabnih doživetij.

Jonas Kakó Umirajoča reka Dying River z dovoljenjem Kranj Foto Fest.

V sredo, 23. avgusta ob 19. uri, so v sklopu festivala v Galeriji Fotografija v Ljubljani otvorili razstavo Voda, ameriškega fotografa Mustafaha Abdulaziza, že v četrtek zjutraj pa se je nato s tridnevnim masterclassom Dejstva in fikcija: Post-dokumentarno z Viktorijo Sorochinski začelo dogajanje v Kranju.

Mustafah Abdulaziz Voda - Water LOBA z dovoljenjem Kranj Foto Fest.

Udeleženci delavnice so tam lahko spoznavali koncept »post-dokumentarnega«, kjer moči združita realnost in fikcija. Zvečer ob 19. uri je sledila slavnostna otvoritev festivala, kjer ni manjkalo dobre glasbe, za katero je poskrbel DJ Borka. V petek, 25. avgusta, so prijavljeni udeleženci sodelovali na Pregledu portfolijev, kjer so jim kuratorji, fotografi, založniki, galeristi in organizatorji festivala na individualnih srečanjih podali dragocene komentarje o posameznih fotografijah.

Na festivalu je bilo poskrbljeno tudi za tiste, ki dodobra zaživijo šele v poznih večernih urah. Od 24. do 26. avgusta so namreč potekale nočne projekcije in pogovori z umetniki, kjer so lahko fotografi svoje delo predstavili na velikem ekranu. Razstave bodo sicer na ogled do 23. septembra.

Tilyen Mucik Strelitzia reginae Semena-Seeds z dovoljenjem Galerije Fotografije.