Sončni medved

Je to pravi medved?

R.T.
31. 7. 2023, 18.22
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 18.28
Deli članek:

V živalskem vrtu v Hangzhouju na vzhodu Kitajske morajo pojasnjevati, da je bil medved, ki je stal na dveh nogah, pravi medved.

Hangzhou Zoo
Sončni medved se je postavil na zadnje noge in opazoval ljudi.

»Ne, ni šlo za človeka našemljenega v medveda,« pojasnjujejo uslužbenci živalskega vrta in s tem odgovarjajo na govorice, ki se širijo po družbenih omrežjih. V teh so namreč špekulirali, da je na posnetku sončnega medveda, ki se postavi na zadnji nogi, dejansko človek v medvedjem kostumu.

Sončni medved pa se zlahka postavi na dve nogi. Gre za najmanjšega med vsemi medvedi, v dolžino seže od metra do metra in pol, lahko pa so še manjši, kot kakšen pes.

Na Wikipedii lahko preberemo, da sončnega medveda ogroža predvsem krčenje življenjskega prostora zaradi izsekavanja gozdov in komercialni lov, bodisi zaradi hrane bodisi zaradi žolčnih kamnov, cenjenih v tradicionalni medicini. Ocenjuje se, da se je populacija sončnih medvedov zmanjšala za tretjino v času treh generacij. Od leta 1979 je uvrščen na seznam ranljivih vrst, zato je uboj sončnega medveda strogo prepovedan glede na Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami.