Poletna nadloga

Znebite se mušic, ki napadajo vašo hrano

Mare Koren
22. 7. 2023, 15.55
Deli članek:

V poletnih mesecih jedilne mize tako na terasi kot v jedilnici običajno krasijo košare s sadjem, ki pa jih precej hitro zavohajo tudi nadležne mušice. V nadaljevanju nekaj trikov, ki vam bodo v pomoč, da se jih boste znebili.

arhiv
Mušice ne marajo vonja sivke, zato bo šopek sivkinih cvetov na vaši mizi ali posajena na okenski polici odlična rešitev zoper njih.

Če so se tudi v vaši kuhinji razpasle nadležne mušice, ki obletavajo sadje, koš za smeti, vrečko z biološkimi odpadki, tu in tam pa zaide kakšna tudi v hladilnik, si ne belite preveč glave, saj se s podobnimi težavami borimo skoraj vsi, a obstaja nekaj trikov, ki nam lahko pripomorejo, da se nadloge znebimo. Seveda bi bilo najbolje, da bi z mize pospravili košaro s sadjem in zelenjavo ter da bi ta živila hranili v zaprti posodi, a seveda to ni mogoče, poleg tega nekateri plodovi sproščajo etilen, ki bi povzročil hitrejše zorenje in pri drugih plodovih hitrejše gnitje. Zato je prav, da gremo v boj zoper mušice. Kaj jih privlači? Mušice obožujejo vonj sladkega in zrelih sadežev, prav tako vonj gnitja oziroma pline, ki se pri tem sproščajo, saj jim tako eno kot drugo predstavlja hrano. Prav tako jih privlačijo cvetlični vonji, predvsem tisti, ki dišijo po sladkem. Zato se pogosto pojavijo na vrtovih, balkonih in okenskih policah, kjer cveti bazilika ali ognjič. Kakšne so rešitve?

Jabolčni kis

Rešitev, ki bo mušice veliko bolj pritegnila kot sveže sadje ali zelenjava na mizi, je vonj jabolčnega kisa. Manjšo količino nalijte v kozarec ali stekleničko, ki jo prekrijete s prozorno folijo, v katero naredite več manjših luknjic. Skoznje bodo mušice lahko vstopale, a na svobodo se ne bodo več vrnile. Rešitev bo privabila tudi nekatere večje žuželke, kot so ose, sršeni in druge, ki se rade sladkajo s sadjem.

Mleko, med in poper

V skodelico mleka dodajte žličko medu. Segrevajte, da se med raztopi, in dodajte nekaj ščepcev popra. Tekočino prelijte na krožnik in ga postavite v bližino košare s sadjem ali zelenjavo. Sladka tekočina bo mušice pritegnila, a se bodo v njej kaj hitro utopile.

/
Mušice privlačijo vonj svežega sadja in plini, ki se sproščajo med gnitjem.