Sindrom tujega naglasa

Ameriški bolnik z rakom je razvil 'neobvladljiv irski naglas'

E. J.
17. 2. 2023, 08.25
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 10.11
Deli članek:

Raziskovalci pravijo, da je Američan razvil "neobvladljiv irski naglas", potem ko so mu odkrili raka na prostati, čeprav nikoli ni obiskal Irske. V zadnjih letih je bilo zabeleženih več podobnih primerov.

Profimedia
Ljudje, ki so utrpeli sindrom tujega naglasa so za BBC opisali neprijeten občutek, ko slišijo "tujca v hiši", ko govorijo.

Moški iz Severne Karoline, ki je bil star 50 let, je domnevno trpel za sindromom tujega naglasa (FAS), poroča British Medical Journal. Redki sindrom je človeku, ki ni imel ožje družine iz Irske, dal "naglas", ki je ostal do njegove smrti.

V zadnjih letih je bilo po svetu zabeleženih več podobnih primerov. Zgoraj omenjeni primer sta proučili in o njem poročali Univerza Duke v Severni Karolini in Urološki raziskovalni center Carolina v Južni Karolini. "Kolikor vemo, je to prvi primer FAS, opisan pri bolniku z rakom prostate, in tretji, opisan pri bolniku z malignim obolenjem," so povedali avtorji poročila. Večina njegovih identifikacijskih značilnosti, vključno z njegovim imenom in narodnostjo, ni bila vključena v poročilo. V njem piše, da je v svojih dvajsetih živel v Angliji in da je imel prijatelje in daljne družinske člane iz Irske. A dodajajo, da še nikoli ni govoril s tujim naglasom.

Začelo se je slabi dve leti po zdravljenju

"Njegov naglas je bil neobvladljiv, prisoten v vseh okoljih in je postopoma postal vztrajen," pravijo raziskovalci v svojem poročilu in dodajajo, da se je prvič začelo 20 mesecev po njegovem zdravljenju. Čeprav se je njegovo stanje poslabšalo, je naglas ostal vse do njegove smrti nekaj mesecev kasneje. "Ob pojavu simptomov ni imel nenormalnosti nevrološkega pregleda, psihiatrične anamneze ali MRI možganskih nepravilnosti," piše v poročilu. "Kljub kemoterapiji je njegov nevroendokrini rak prostate napredoval, kar je povzročilo multifokalne možganske metastaze in verjetno paraneoplastično naraščajočo paralizo, ki je povzročila njegovo smrt."

Mislili so, da je nacistična vohunka

Raziskovalci sumijo, da je spremembo glasu povzročilo stanje, imenovano paraneoplastična nevrološka motnja (PND). PND se zgodi, ko imunski sistem bolnikov z rakom napade dele njihovih možganov, pa tudi mišice, živce in hrbtenjačo. Drugi ljudje, ki so utrpeli FAS, so za BBC opisali neprijeten občutek, ko slišijo "tujca v hiši", ko govorijo.

Leta 2006 je Britanka Linda Walker doživela možgansko kap in ugotovila, da je njen naglas zamenjal glas, ki zveni jamajško. Eden prvih prijavljenih primerov je bil leta 1941, ko je mlada Norvežanka razvila nemški naglas, potem ko jo je med zračnim napadom druge svetovne vojne zadel šrapnel bombe. Domačini so se je izogibali, saj so mislili, da je nacistična vohunka.