Zanimivosti

Kaj je dobro vedeni pred nakupom parfuma?

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
16. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Veliko ljudi dišav sploh ne zna pravilno uporabljati ali izbrati. Naj vam pri tem pomagamo ...

Profimedia
Veste, kam nanesti dišavo, da bo čim dlje obstojna?

Parfumi in dišave so se prvotno uporabljali, da bi z njimi ljudje zakrili svoj neprijetni telesni vonj, danes pa so dišave del lepotnih ritualov, neviden, a močan lepotni dodatek, kadar je pravilno uporabljen.

»Kateri parfum uporabljaš?«, »Kako danes lepo dišiš!« Takšne in podobne pohvale, povezane z izborom dišave, je lepo prejemati. A veliko nas dišav sploh ne zna pravilno uporabljati ali izbrati.

Kako izbrati pravo dišavo?

Parfumi so navadno zgrajeni iz vrhnjih, srednjih in spodnjih ali baznih not (kar je t. i. klasični ali francoski model gradnje parfuma), kar se po navadi shematsko prikazuje kot olfaktorna ali parfumska piramida.

Vrhnje note so tiste, s katerimi pridemo v stik nemudoma ob nanosu parfuma bodisi na kožo bodisi na testni papirček. Po navadi gre za najbolj hlapljiva olja, note pa so lažje, živahne, pogosto sladke ali sadne, njihova značilnost pa je, da ne ostanejo dolgo prisotne, navadno le do nekaj minut. Velika napaka je kupiti parfum, ne da bi mu dali možnost razvoja na svoji koži. Morda so nam vrhnje note pisane na kožo, čez nekaj ur pa bomo razočarani nad dišavo, ki se bo razvila v nepredvideno smer. Po drugi strani nam lahko parfum ob prvem stiku z vrhnjimi notami ne bo prav nič všeč, a se bo razvil v nekaj globljega in kompleksnega, in nas bo prevzel prav zaradi svojih baznih not.

Profimedia
Kam nanesti dišavo?

Srednje note imenujemo tudi srce parfuma in zelo pogosto se večina lastnosti parfuma oz. tega, po čemer ga ločujemo od drugih, skriva prav v srednjih notah. Te so lahko cvetlične, lesne, začimbne, usnjene … Srednje note po navadi ostanejo na koži okoli tri ure, seveda pa je to zelo odvisno od parfuma in njegove jakosti.

Bazne note ostanejo na koži najdlje, tudi do 24 ur. Običajno so globlje in so pogosto sestavljene iz (naravnih ali sintetičnih) esenc mošusa, ambre, vanilje, sandalovine in nekaterih drugih.

Ste za cvetlično ali orientalsko dišavo?

Vsak parfum je zgrajen okoli nekega akorda, ki določa njegovo skupino. Štiri glavne olfaktorne skupine so: chypre, citrusna, cvetlična in orientalska; družina chypre se naprej deli na cvetlično in sadno; citrusna ima samo eno podskupino, in sicer aromatično; cvetlična skupina ima s kar desetimi podskupinami največ kategorij (aldehidna, jasmin, lesno-mošusna, nagelj, sadna, šmarnica, tuberoza in cvet pomarančevca, vodna, vrtnica in vijolica, zelena); orientalska skupina pa vsebuje cvetlično, lesno, vaniljevo in začimbno podskupino.

Kako lahko podaljšamo obstojnost dišave?

Najboljši čas za nanos parfuma na kožo je takoj po prhanju, saj se lahko dišava zaradi vlažnosti telesa česa oprime, zato boste dlje lepo dišali. Podoben učinek kot prha ima tudi vlažilna krema, ki kožo navlaži in s tem podaljša vonj izbrane dišave.

Kam in kako nanašamo dišave?

Dišavo je sicer smiselno nanašati na točke, kjer lahko zaznamo srčni utrip. Tam je koža najtanjša, najnežnejša in najtoplejša, zato tudi najbolj reagira in tako pripomore k temu, da se vonjava ohrani čim dlje. Dekolte, zapestje, vrat, popek, predeli za ušesi in za koleni, sence in notranja stran komolca so zato tiste točke, na katerih uporabite parfum. Dišav nikoli ne drgnemo med zapestji, saj to lahko uniči molekule parfuma in spremeni vonj.

Kolonjska voda, toaletna voda ali parfum?

Parfumi obstajajo v različnih jakostih in dišave so poimenovane glede na vsebovano količino dišavnih olj in niso razvrščene glede na spol. Tako kolonjska voda vsebuje okoli 3 odstotke dišavnih olj, toaletna voda od 3 do 8 % odstotkov, parfumska voda od 15 do 20 odstotkov, parfum, ki je najmočnejši in najdražji izmed vseh, pa povprečno okoli 25 %, koncentracija parfuma v njem pa lahko sega tudi do 50 % in je najobstojnejši izmed vseh jakosti. Količino nanosa prilagajamo priložnosti in intenzivnosti vonja – lahke poletne toaletne vodice lahko nanesemo precej več kot na primer orientalskega parfuma.

Shutterstock
Parfum

Vaš dišeči podpis

Tkanina dolgo obdrži vonj na sebi, zato si lahko na vsakem koraku pričaramo čaroben vonj. Svoj najljubši parfum popršite po oblačilih, ki vam visijo v omari – šali, srajce, obleke in podloge suknjičev so vedno dobra mesta, vendar pri tem pazite, da ne pršite preblizu oziroma parfuma ne uporabljate na občutljivejših tkaninah, na katerih lahko pusti madeže. Po vašem najljubšem parfumu lahko dišijo tudi posteljnina, kuhinjski predpasnik ali voščilnica za rojstni dan. Ne nazadnje pa ne pozabite niti na avto, kjer vas lahko na vam ljubem okrasku spremlja tudi vaša priljubljena dišava.

Parfumi nimajo roka trajanja

Če jih pravilno shranjujemo, imamo parfume lahko dolgo časa. Vonj ima dva sovražnika: UV-svetlobo in toploto. Pomembno je, da jih hranimo stran od sončne svetlobe in vira toplote, da se prehitro ne pokvarijo. Topel in vlažen zrak lahko vpliva tudi na parfum in sčasoma spremeni njegov vonj. Zato ga raje hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru, kjer bo doživel čim manj temperaturnih nihanj in s tem sprememb svoje sestave.

Z dišavami ne pretiravajte

Nikar se ne »polivajmo« s parfumi – osebna urejenost poleg spoštovanja do sebe pomeni tudi spoštovanje do drugih, in s tem, ko drugim vsiljujemo svoj pretirani vonj, ne kažemo spoštovanja ne do sebe ne do drugih. V tem dvomu vam priporočamo, da vedno raje nanesete manj dišave kot več.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

BZ
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava! Vabljeni k branju!