Zanimivosti

Kakšna je razlika med LED, OLED in QLED televizorji?

Oglasno sporočilo
14. 11. 2022, 14.15
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 09.13
Deli članek:

LED televizorji uporabljajo diodne svetilke za osvetlitev zaslona. OLED televizorji uporabljajo organske svetilke, ki se aktivirajo neposredno na zaslonu. QLED televizorji uporabljajo svetleče diode kot LED televizorji, vendar uporabljajo kvantne točke za izboljšanje barve in svetlosti.

V splošnem OLED televizorji ponujajo boljšo kontrastno razmerje in čistejšo črno barvo, medtem ko QLED televizorji ponujajo boljšo svetlost in barvo.

OLED televizorji imajo več prednosti v primerjavi z drugimi vrstami zaslonov, vključno z:

  • Boljše kontrastno razmerje: OLED diode se aktivirajo neposredno na zaslonu, kar omogoča popolno črno barvo in večji kontrast.
  • Večja gibljivost: OLED zasloni so tanjši in lažji kot LED zasloni, kar jim omogoča večjo gibljivost in prilagodljivost.
  • Širši kot gledanja: OLED zasloni imajo širši kot gledanja, kar omogoča večjo udobnost za gledalce.
  • Hitrejša odzivna doba: OLED zasloni imajo hitrejšo odzivno dobo kot LED zasloni, kar omogoča bolj realistično gibanje in manj motenja pri dinamičnih vsebinah.
  • Večja energetska učinkovitost: OLED diode porabijo manj energije kot LED svetilke, kar omogoča večjo energetsko učinkovitost in nižjo porabo energije. 

QLED televizorji so televizijski zasloni, ki uporabljajo tehnologijo svetlečih diod (LED) za osvetlitev zaslona in kvantne točke za izboljšanje barve in svetlosti.

Kvantne točke so zelo majhni svetleči čipi, ki se uporabljajo za izboljšanje barve in svetlosti zaslona. Svetijo v različnih barvah, kar omogoča izjemno širok spekter barv in najbolj natančno reprodukcijo barv. QLED televizorji lahko reproducirajo več kot milijardo barv, kar omogoča izjemno realistično prikazovanje vsebin.

QLED televizorji so znani po svoji visoki svetlosti in kontrastu, kar omogoča jasnejši in bolj živahni prikaz vsebin. Poleg tega imajo tudi odlično odpornost na bleščanje, kar omogoča udobno gledanje tudi v svetlo osvetljenih prostorih.

V primerjavi z OLED televizorji, QLED televizorji običajno ponujajo višjo svetlost in barvno reprodukcijo, vendar pa OLED televizorji v splošnem ponujajo boljšo kontrastno razmerje in čistejšo črno barvo.

Najtanjši televizorji so običajno OLED televizorji. OLED tehnologija omogoča izdelavo zelo tankega zaslona, ker svetilke delujejo neposredno na zaslonu, brez potrebe po dodatnem osvetlitvenem sistemu. Nekateri OLED televizorji so debele manj kot 1 cm, kar jim daje eleganten in modern videz.

Drugi vrsti televizorjev, ki so tanjši kot običajni LCD televizorji so LED TV z direktno osvetlitvijo za zaslon, ki se imenujej "QLED" televizorji. Te televizorji so tudi manjši kot običajni LCD televizorji, vendar ne tako tanke kot OLED televizorji.

Obstaja tudi več proizvajalcev (Samsung, LG, Sony,...), ki izdelujejo televizorje z ultra-tankega okvirja, ki jih lahko namestite na steno in se skoraj popolnoma integrirajo v okolje, ta vrsta televizorjev se imenuje "Frame TV" ali "Wall-mounted TV".