V kapsuli je na povodcu

Posadka na misiji Artemis 1 na Luno: plišek Snoopy v vesoljski obleki, 4 Lego figurice in Bacek Jon

E. J.
17. 11. 2022, 09.11
Posodobljeno: 17. 11. 2022, 09.53
Deli članek:

Ko je NASA ugotavljala, kaj bi bil ZGI (Zero Gravity Indicator – indikator ničelne gravitacije), se je zdelo logično, da je to Snoopy, ’svetovno znani astronavt’. Z njim so na Luno poletel še 4 Lego figurice in Bacek Jon.

Twitter/zajem slike
Plišasta igrača Snoopy v posebni vesoljski obleki - je namreč indokator ničelne gravitacije - lebdi v kapsuli Orion rakete Artemis 1, ki je včeraj uspešno poletela proti Luni in je zdaj v lunarni orbiti.

Pes z belimi pikami, ki je postal "prvi beagle na Luni" v seriji stripov Peanuts leta 1969, se zdaj vrača nazaj na Luno na krovu Nasine misije Artemis 1. Snoopy v obliki majhne lutke, plišaste igrače, je oblečen v edinstveno repliko Nasinega kombinezona za astronavte Artemis in je "indikator ničelne gravitacije" oziroma ZGI (Zero Gravity Indicator) na krovu vesoljske rakete, ki je včeraj uspešno poletela in je zdaj v lunarni orbiti. 

Snoopy je na povodcu in je po besedah Nasinega administratorja Billa Nelsona bil zadnja stvar, ki so jo dali v kapsulo Orion, preden so zaprli loputo. Snoopyjev povodec je namenjen ohranjanju lutke v pogledu kamere v Orionovi kabini. Tradicionalno so na vesoljskih plovilih s posadko leteli indikatorji ničelne gravitacije kot vizualni znaki za astronavte, da so dosegli orbito. Artemis 1 Orion leti brez posadke – razen Snoopyja, štirih minifigur LEGO, Backa Jona in treh lutk z instrumenti, zato so ti zelo pomembni za vse, ki so spremljali izstrelitev na Nasinem televizijskem kanalu ali spletni strani, poroča space.com.

You Tube/zajem zaslona
Lego astronavti na Artemisu niso zavzeli preveč prostora, so šaljivo zapisali pri podjetju Lego, v vesolje so poslali 4 figurice.
Polet Lego figuric  je del sodelovanja z Naso v prizadevanju, da bi še bolj spodbudili zanimanje učencev za znanost, tehnologijo, tehniko, umetnost in matematiko. 


Snoopy je povezan z Naso od leta 1968, ko se je vesoljska agencija obrnila na umetnika Peanuts Charlesa Schulza za dovoljenje za uporabo njegovega stripovskega psa kot varnostne maskote po požaru, ki je zahteval življenja treh astronavtov. Istega leta je Nasa uvedla nagrado Silver Snoopy, ki jo podeljujejo samo astronavti članom Nasine delovne sile, katerih izjemni dosežki so prispevali k varnosti misije in uspehu pri človeških vesoljskih poletih.

Vrnil se bo 11. decembra

Naslednjih 25 dni bo Snoopy lebdel na krovu Oriona, ko bo na Artemisu 1 od blizu preletel lunino površino in nato poletel precej mimo lune ter potoval dlje od Zemlje kot katero koli vesoljsko plovilo v zgodovini. Nato se bo vrnil domov, zaščiten s toplotnim ščitom, ki ščiti plovilo, da bi ostalo celo ob ponovnem vstopu v naše ozračje.

Snoopy se bo vrnil 11. decembra. Ni še jasno, kaj se bo z njim zgodilo, a najverjetneje bo plišasta igračka, če jo vrnejo podjetju Peanuts Worldwide, namenjena muzeju in raziskovalnemu centru Charlesa M. Schulza v Santa Rosi v Kaliforniji.