ZA MIRNO NOČ

Kako kakovosten je vaš nočni spanec?

Mare Koren
1. 11. 2022, 17.31
Deli članek:

Spanje je ena izmed fizioloških funkcij organizma, ki je nujno potrebna za normalno delovanje osrednjega živčevja.

Dreamstime
Morda nimate pravega vzglavnika. Biti mora tako visok, da podpira glavo vzporedno z rameni, da se ta ponoči ne usločijo.

Ali ste trdno spali, lahko potrdijo vaše sanje. Če se zjutraj le redko spomnite, kaj ste sanjali, vas tik pred tako imenovanim REM oziroma globokim spancem vedno kaj premoti in limbični del možganov, ki skrbi za čustvovanje, ostane nespočit. Posledično se zbujate napeti, razdražljivi in vaš spomin počasi peša. Ali lahko še kako preverite kakovost nočnega počitka?

Če imate zjutraj zelo suha usta

Potem najbrž dihate skozi usta ali smrčite. Če niste prehlajeni, pa vseeno dihate skozi usta, vas morda pesti alergija. Poskusite z dekongestivi, ki bodo odprli dihalne poti, razmislite pa tudi o nakupu filtra za čiščenje zraka, ki vas bo rešil alergenov, kot so pršice in cvetni prah. Vsako alergijo mora seveda najprej potrditi zdravnik. Smrčanje povzročajo prevelika telesna teža, uživanje alkohola v večernih urah, jemanje pomirjeval ali uspaval in tudi telesna izčrpanost ter neredko ležanje na hrbtu, kar vse poskušajte odpraviti.

Dreamstime
Smrčači in tisti, ki ponoči dihajo skozi usta, se pogosto zbudijo žejni.

Če imate zjutraj v ustih čuden okus

Jutranji slab zadah oziroma okus kaže na to, da se vsebina želodca med spanjem dvigne vse do ustne votline, čemur pravimo refluks oziroma zgaga. Zaradi refluksa se sicer mnogi ljudje ne zbujajo, vendar je njihov spanec vse prej kot spodoben. Poskusite s tableto antacida, tik preden ležete v posteljo, ne jejte pozno zvečer in izogibajte se mastni, močno začinjeni hrani, citrusom in paradižniku ter spite na levi strani.

Če ste vsak popoldan kronično utrujeni

Potem morda trpite za spalno apnejo, o kateri pričajo tudi nenehna utrujenost, pozabljivost, čemernost. Kadar se zaradi nenadnih zastojev dihanja zbujate, se tega zjutraj sploh ne morete spomniti, vaše zdravje pa je lahko resno ogroženo. Pogovorite se z zdravnikom, poskusite pa tudi z redno telesno vadbo in, ne boste verjeli, z nošenjem kompresijskih nogavic. Vse, kar prepreči nastajanje krčnih žil oziroma venske tromboze, čisti tudi dihalne poti.