SLOVENSKE KRUHARICE

Podeljene nagrade za najboljše kruhe iz domačih peči

M. T. V.
17. 10. 2022, 10.36
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 10.48
Deli članek:

Dan pred svetovnim dnevom hrane je potekalo že tradicionalno tekmovanje v peki kruha – Naj Fala kruh, kjer so najbolj dišeče in slastne kruhke spekle Antonija Plešec, Irena Kumer, Marija Špitaler in Elena Obreza.

Nik Skerbis, Mediaspeed
Tekmovanje v peki domačih kruhov

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali, Urška Fartelj, avtorica kulinarične spletne strani 220 stopinj poševno, Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Lesaffre Slovenija, in Dušan Berglez, živilski tehnolog v podjetju Lesaffre Slovenija, je med vsemi prijavljenimi kruhi izbrala le tri najboljše, ki so vsak v svoji kategoriji prejeli naziv Naj Fala Kruh 2022.

Zmagovalke v treh kategorijah

Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec. Da ga je na tekmovanje prinesla naravnost iz pečice, si je uro navila že ob pol dveh zjutraj – in očitno se je več kot izplačalo. Povedala je še, da odkar peče po nasvetih Fala Slončka, je njen kruh res odličen.

Nik Skerbis, Mediaspeed
Najboljši pšenični kruh je že drugo leto zapored spekla Antonija Plešec.

Lovorike Naj Fala kruh 2022 v kategoriji mešanih kruhov se je razveselila Irena Kumer, ki je spekla domač kruh s pirino moko. Irena se je letos tekmovanja udeležila prvič in je bila kar šokirana, saj nagrade ni pričakovala. Povedala je, da se je tekmovanja udeležila bolj zato, ker gredo kruhi v dobrodelne namene in pa zaradi druženja.

Mediaspeed
Irena Kumer s svojim kruhom iz pirine moke.

Najboljši kruh iz posebnih vrst moke je spekla Marija Špitaler. Želela je poskusiti nekaj novega, zato se je odločila za beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov. »Nekajkrat sem ga spekla še pred tekmovanjem in je uspel, pa tudi danes sem za vsak slučaj spekla kar dva,« je povedala Marija in pristavila, da je glavni pokuševalec njenih pekovskih dobrot njen mož. 

Mediaspeed
Marija Špitaler je spekla beli kruh z dodatkom bazilike in sušenih paradižnikov.

Komisija je kruhe ocenjevala glede na okus, vonj, izgled in teksturo, svojega favorita pa so izbrali tudi obiskovalci. Po njihovi oceni je najboljši kruh prišel iz pečice Elene Obreza, ki je na tekmovanje prinesla kar 4 različne kruhe. Najbolj pa je očitno prepričal njen kruh z manuka medom in orehi.

Mediaspeed
Obiskovalce je navdušil kruh z manuka medom in orehi, ki ga je spekla Elena Obreza.

Kruhe so podarili v dobrodelne namene

Kruh je verjetno edino živilo, ki ga poznajo ljudstva vseh ras in kultur, prvi zapiski o kruhu na Slovenskem segajo v 13. stoletje, s kruhom pa lahko povežemo tudi nekatere slovenske priimke. V letu 2021 se je Kruh pisalo 82 ljudi, Hlebec pa 205.

Lesaffre Slovenija vsako leto tekmovalne kruhe podari v dobrodelne namene. Tako je bilo tudi letos, povezali so se z društvom Food for Life, ki je kruhke razdelilo med socialno ogrožene družine. »Res, da je kruh osnovno živilo v vsakodnevni prehrani, vendar pa tudi danes še zdaleč ni samoumevno, da si ga lahko vedno vsi privoščijo. Zato se nam zdi pomemben del tekmovanja tudi ta vidik dobrodelnosti. Hkrati pa sem vesela, ko vidim, da je tradicija peke domačega kruha še kako živa in da se prenaša tudi na mlajše generacije. Današnji tekmovalci pa so dokazali tudi, da je lahko peka kruha prava umetnost,« je povedala direktorica Lesaffre Slovenija, Mirjam Kavčič.