Zanimivosti

Nika Svetec: “Kalupi so moje slikarsko platno in okusi so poezija za dušo”. Kaj pa je vaš Art Food Inspiration?

Oglasno sporočilo
27. 6. 2022, 16.02
Deli članek:

Ali obstaja bolj iskrena ljubezen kot je ljubezen do hrane? Vpliva na mnoga področja življenja in nas spodbuja k kulinaričnim podvigom z namenom iskanja novih okusov

Lovro Rozina

Prav zaradi tega je hrana tokrat v središču aktualnega natečaja Art Food Inspirations, ki ga organizira spletna modna trgovina Answear. V žiriji mednarodnega natečaja je tudi Nika Svetec, ustanoviteljica čokoladnega ateljeja BonBon, s katero smo govorili o njeni karierni poti, o novih čokoladnih okusih ter seveda o navdihu, ki jo žene naprej ter ji odpira vrata.

Tvoja ljubezen do sladkega se je začela že zgodaj, kdaj pa si se odločila, da je čas za tvoj prvi karierni korak?

Takoj po končanem faksu sem se zaposlila v slaščičarni hotela in tam vodila slaščičarno 6 let. Ta del moje kariere je bil ključen, da sem zdaj tukaj kjer sem. Ker so mi pustili čisto odprte roke sem lahko konstantno ustvarjala in odkrivala nove okuse in kombinacije. Nikoli mi ni bilo dolgčas. Že takrat sem nekako imela vizijo, da bom nekoč imela svoje podjetje ampak čisto po resnici nisem pričakovala, da bo to tako kmalu. Ko je prišla korona in sem službo izgubila sem imela temelje za svoje podjetje že postavljene in sem se samo elegantno spustila na svojo pot.

Kako te delo s čokolado navdihuje? In zakaj čokolada?

Čokolada je zame najbolj kompleksna sestavina v slaščičarstvu in vedno je polna izzivov. Po eni strani je zelo intenzivna in vsestranska ampak z njo moraš delati zelo previdno. Jaz ji pravim kar diva slaščičarstva, saj je lahko vsaka malenkost kriva, da ti končni izdelek ne uspe. Ob ustvarjanju s čokolado resnično nikoli ni dolgčas.

Moja ljubezen do čokolade traja že odkar pomnim. Doma nikoli nismo imeli veliko sladkarija, a vsaj ena čokoladna tablica se je vedno našla. Enostavno je okus, ki me popelje v čisto svoj svet in velikokrat se ustavim za tistih par sekund in samo uživam ob okušanju. Sploh ko enkrat poskusiš resnično dobro in kvalitetno čokolado, takrat se ti odprejo čisto novi profili okušanja.

Lovro Rozina

Tvoje sladice so prava umetnost. Ali svoje ustvarjanje smatraš kot umetnost in kako izgleda ta kreativni proces?

Hvala.

Ja, kalupi so moje slikarsko platno in okusi so poezija za dušo. Zato sem tudi svojo znamko poimenovala Bon Bon Atelje – ker je to prostor, kjer se ujameta umetnost in okušanje.

Ker čokolada ne rabi biti samo elegantna, rjava in dolgočasna. Čokolada je barvita, energična in posebna, kar sem želela izraziti tudi z zunanjostjo vsakega bonbona. Če mi vizualna plat ne bi bila pomembna, potem bi lahko delala klasične rjave čokoladne bonbone. Ampak z naravnimi barvili, ki jih uporabljam vdihnem novo življenje in energijo v svoje pralineje, brez da posegam v okus.

Za vsak okus hočem narediti zunanjost, ki ga najbolj opiše. Tako je lahko ob bolj intenzivnih okusih več močnih barv, za bolj nežne okuse pa bolj pastelne in umirjene barve. Vsak Bon Bon je zgodba zase in vsak ima svoj karakter, ki ga okusiš, ko vanj ugrizneš.

Lovro Rozina

Kako ustvarjaš nove okuse in kdaj veš, da je kakšen prav poseben?

Nove okuse ustvarjam čisto spontano, največkrat se mi porodi kakšna ideja, ko je sploh ne pričakujem. So pa čisto vsi bonboni narejeni po mojem okusu oz. okusu mojih bližnjih, ki so moji testni zajčki haha. Nikoli ne ustvarjam s sestavinami, ki mi niso všeč, saj se mi ne zdi prav, da bi ponujala izdelek, v katerega ne verjamem 100 %.

Kombinacije kot so npr. malina s temno čokolado ali pa banana in lešnik so klasike pri katerih ne moreš zgrešiti. S takimi okusi želim najbolj poudariti kvaliteto in prvinski okus samih surovin, ki jih spremenim v bonbon, ki izgine v dveh grižljajih. Pri bolj kompleksnih okusih pa želim pripovedovati neko zgodbo, da se začutijo vse komponente in povežejo skupaj v popolno celoto.

Nekako so vsi posebni, saj se čisto vsi razlikujejo en od drugega, ker se pri okusih ne ponavljam. Veš pa kdaj je nekdo našel točno tisti okus, ki mu je bil namenjen - ko vanj ugrizne, zamiži, se ustavi in naredi mmmm. To je največja pohvala, ki jo ustvarjalec v gastronomiji lahko dobi in je čisto organski odziv telesa. Take ''pohvale'' mi dajo res ogromen zagon za odkrivanje novih okusov in kombinacij.

Katere sladice najraje pripravljaš, ko ne delaš pralin?

Najrajše ustvarjam cake popse oz. tortice na palčki. Prvo zato, ker jih je nemogoče narediti brez čokolade haha. Drugo pa ker lahko zapakiraš zelo veliko okusa v nekaj majhnega na palčki.

Se ti zdi bolj pomembna »tehnika do popolnosti« ali preprosto navdušenje nad slaščičarstvom?

Pri sladicah se mi zdi oboje pomembno. Brez navdušenja oz. veselja zelo težko karkoli ustvariš v kuhinji, tehnike so pa potem tiste, ki ljudi navdušijo. Ampak moje mnenje je, da gre to tako ali tako z roko v roki. Če imaš veselje se želiš vedno bolj izobraževati, odkrivati nove tehnike ter surovine in izpiliti nova znanja.

Lovro Rozina

Kako pomembna je fotografija tvojih pralin, da lahko prenese na gledalce vse čare in lepoto?

Ljudje prvo kupujemo z očmi, tako da so fotografije zelo pomembne. Tudi jaz sem zelo vizualna oseba in zato je pri meni vsaka stvar od embalaže do izdelkov ter vsake malenkosti dodelana do potankosti. Naše pralince je kar težko ujeti na fotografijo tako, da pride do izraza vsak detajl. Sploh ker večina ljudi pravi, da so prelepi za pojest. Zato jaz skoraj vedno sodelujem s fotografom, ki je  strokovnjak in točno ve, kako je potrebno nekaj postaviti pred fotoaparat, da poudariš vse kar je potrebno.

Kaj bi svetovala vsem, ki se želijo preizkusiti na natečaju Art Food Inspirations?

Vsi črpamo inspiracijo iz svojega okolja in ta natečaj je priložnost, da se za sekundo ustaviš in uživaš v trenutku lepote preden začneš še bolj uživati v okušanju. Hrana je del našega vsakdana in nekaj kar nujno potrebujemo za preživetje ampak v našem hitrem tempu življenja si lahko iz nuje ustvariš trenutek čistega hedonizma. Pa še nagrade so super.

Pripravite si fotoaparat ali pametni telefon, ker je naloga preprosta

Bodite del tretje izdaje mednarodnega fotografskega natečaja, ki temelji na komunikaciji Lifespiration starts here. Cilj je spodbuditi ljudi k raziskovanju novih okusov življenja in iskanju navdiha v hrani. Naloga je preprosta: fotografirajte ali posnemite video, ki prikazuje, kako najti navdih v hrani. Objavite ga na svojem Instagram profilu in napišite zgodbo, ki stoji za to fotografijo/videom. Dodajte oznako #foodspiration_si in označite @answear_si. Svoja dela lahko oddate do 30. junija 2022, avtorji najboljših pa bodo prejeli denarne nagrade v višini 600, 200 in 100 €. Ne odlašajte in nam pokažite svoj #foodspiration_si!