iz indijskega oceana

FOTO: Invazivna vrsta v hrvaškem morju: si bo pokorila celotno morsko dno?

J.P.
7. 6. 2022, 09.03
Posodobljeno: 7. 6. 2022, 09.11
Deli članek:

Morsko dno v okolici Visa je že poselila. Kako zelo se še bo razširila?

Profimedia
V okolici Komiže na zahodni strani Visa omenjene alge že prekrivajo 100 odstotkov morskega dna.

Alga, katere latinsko ime je Stypopodium schimperii, je rjava alga, ki izvira iz Indijskega oceana. Pot v Sredozemlje je najverjetneje našla skozi Sueški prekop: v Izraelu so jo zaznali okoli leta 1973, nato si je pokorila obale vzhodnega dela Sredozemlja, najti pa jo je mogoče tudi v Egejskem in Jonskem morju.

Na Hrvaškem so jo opazili jeseni leta 2020, in sicer pri otoku Vis. V letu dni je število primerkov naraslo na tisoče, maja letos pa se je izkazalo, da je Stypopodium schimperii tujerodna vrsta alge z največjim invazivnim potencialom v celotnem hrvaškem morju, poroča hrvaški Inštitut za oceanografijo in ribištvo. 

V okolici Komiže na zahodni strani Visa omenjene alge že prekrivajo 100 odstotkov morskega dna, pri tem pa avtohtone predstavnice potiskajo na skalnato dno od pet do 15 metrov globoko.

Ali se bo tujerodna vrsta alga razširila po celotnem morskem dnu ali pa se bo sčasoma umaknila, kar se pri tujerodnih vrstah pogosto zgodi, je nemogoče predvideti. Zaenkrat je drugje kot v okolici Visa še niso opazili.

Alga spominja na avtohtono vrsto pavji rep, a je slednja izrazito bela, medtem ko je Stypopodium schimperii oker barve z občasnimi modrikastimi odtenki. Obenem je tujka veliko večja, saj lahko doseže tudi več kot 40 centimetrov, kar je še enkrat več od avtohtone vrste.