TESTOSTERON

Da podprete hormone, jejte brokoli in mandlje

Mojca Kopriva
6. 6. 2022, 05.40
Deli članek:

Vsak moški se mora prej ali slej soočiti s spremembami, ki nastanejo zaradi pomanjkanja testosterona. Raven tega hormona se namreč z leti počasi, a vztrajno zmanjšuje.

Dreamstime
Več ko je stresnega hormona, torej kortizola, manj je testosterona.
Zelenjava iz družine križnic – brokoli, cvetača, zelje, ohrovt – je bogata s snovmi, ki preprečujejo pretvorbo testosterona v estrogen.

Hormoni v telestu igrajo pomembno vlogo, saj lahko vplivajo na to, kako se počutimo, na naš videz, zdravstveno stanje, razmišljanje, delovanje, reakcije in še in še. Za moške je eden ključnih hormonov zagotovo testosteron, ki mu nekateri pravijo tudi hormon moškosti. Gre za moški hormon, od katerega so odvisni libido, erektilna funkcija in spolnost, vsekakor pa je nujen za ohranjanje moči, energije in zdravja ter je odgovoren za dobro počutje prav vsakega moškega. Prvi znaki upadanja testosterona se lahko pokažejo že pri štiridesetem letu ali celo prej, to pa je odvisno tudi od navad in življenjskega sloga.

Znaki pomanjkanja testosterona

Najočitnejši znaki, da vam primanjkuje testosterona, so šibek libido, zmanjšana spolna moč, težave z erekcijo, izguba mišične mase, nenehna utrujenost, nihanje razpoloženja, nabiranje odvečnih kilogramov, problemi s prebavo, zgodnja osteoporoza, izpadanje las, slaba samopodoba, povešena koža in depresija.

Izogibajte se stresu

Poskušajte slediti bolj zdravemu načinu življenja in v svoj vsakdan vključite več dobrih navad, ki bodo pomagale upočasniti upad ravni tega hormona. Nešteto skrbi in obveznosti povečuje izločanje kortizola, to pa lahko dodatno zniža raven testosterona v telesu. Več ko je stresnega hormona, torej kortizola, manj je testosterona, zato se, če je le mogoče, izogibajte situacijam, ki vam lahko povzročijo sive lase. Raje najdite kakšno aktivnost, ob kateri se boste sprostili po napornem dnevu. To je lahko karkoli, kar vas pomirja ter blagodejno vpliva na vaše telo in misli.

Obogatite svojo prehrano z dobrimi živili

Ni vseeno, kaj se znajde na vašem jedilniku, torej recite ne hamburgerjem, picam, čipsu in drugi predelani hrani. Namesto tega na svoj meni raje dodajte več rib, kot sta tuna in losos, ter jajca, skuto, zelje, špinačo, brokoli, avokado, čičeriko, stročnice, semena in oreščke, na primer bučna in sončnična semena, indijske oreščke, mandlje in tako naprej.