Operite jih ročno

Veste, Kako pravilno prati športna oblačila, da ostanejo funkcionalna?

Mare Koren
2. 6. 2022, 21.31
Deli članek:

Pomladno vreme je športne navdušence že dodobra razdražilo, vroče sonce pa je že marsikoga pošteno spotilo. Imate tudi vi težave s pranjem športnih oblačil? Preizkusite naslednje nasvete.

Dreamstime
Pri pranju športnih oblačil upoštevajte načelo, da je manj več. Manj detergenta in neuporaba mehčalca.

O pranju in sušenju športnih oblačil obstaja precej resnic, med katerimi seveda nekatere držijo in spet druge manj. Športnih oblačil nikar ne perite pri temperaturi, višji od 60 stopinj. Danes lahko že s pranjem pri 30 stopinjah Celzija odstranite večino umazanije, mikroorganizme in neprijeten vonj. Večina oblačil je narejenih iz funkcionalnih materialov in kakovostnih tkanin, ki dobro prepuščajo vlago in se hitro osušijo.

Impregnirana oblačila peremo redko

Pranje v pralnem stroju je za vsak material obremenitev, zato je toliko bolj pomembno, da izberemo pravi program in da upoštevamo usmeritve na deklaracijskem listku. Za impregnirane materiale, kot so pohodne in smučarske hlače ter dežni plašči, nedvomno velja, da se pranju izogibajte. Zaradi pogostega pranja lahko začnejo prepuščati vodo. Povsem drugače je s kratkimi majicami, kratkimi hlačami, športnimi modrčki, tekaškimi hlačami in drugimi oblačili, ki so neposredno v stiku s kožo. Sol, ki jo oddajamo s potenjem, prodre v funkcionalne materiale in vpliva na njihovo funkcionalnost.

Dreamstime
Športne torbe so vir številnih bakterij in neprijetnih vonjav, sploh če oblačil in opreme po prihodu domov takoj ne odstranite.

Ročno in strojno pranje

Prepotena športna oblačila, kot so majice, pajkice, hlače in športni modrčki, po vadbi operite ročno. Oblačila operite v mlačni vodi z nekaj dodanega detergenta za pranje perila. Oblačila nato dobro izperite, obesite in posušite. Pohodniki v visokogorje, ki uporabljate tudi izdelke iz merino volne, oblačila dobro prezračite. Prednost merino volne je, da je samočistilna. Vodna para, ki se nahaja v zraku, bo odvedla umazanijo in neprijeten vonj tudi brez pranja. Nekajkrat uporabite priporočljiv način, potem pa tudi te kose operite v pralnem stroju.

Upoštevajte navodila

Pri pranju športnih oblačil je najpomembnejše, da upoštevate navodila za pranje, ki so navedena na etiketi. Vsak kos ima drugačno sestavo in je obdelan na drugačen način, zato potrebuje drugačno nego. Če ste etiketo odstranili, športna oblačila perite pri temperaturi do 40 stopinj Celzija, tudi nogavice. Pri finem bombažu in mešanih materialih, kot sta elastan in viskoza, zadostuje pranje pri 30 stopinjah Celzija. Tudi oblačila gore-tex perite pri 40 stopinja Celzija, vendar na kratkem programu.