Zanimivosti

Aplikacije v središču izkušnje uporabe pametnih telefonov Huawei

O.S.
6. 5. 2022, 15.07
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 13.17
Deli članek:

Dajejo mu srce in dušo ter so obenem razlog, da je postal osrednja naprava, brez katere življenje, kot ga poznamo, ni mogoče.

Z vso pravico pričakujemo z aplikacijami in storitvami bogato okolje, ki pa je hkrati varno in učinkovito ščiti zasebnost. To so bili cilji, ki si jih je pri razvoju mobilnih storitev HMS in širše novega uporabniškega okolja, zastavili in uresničili pri Huaweiu in jih zaznate, ko primete katerega od njihovih novih pametnih telefonov.

Ljudje smo nagnjeni k posplošitvam, zato mobilni operacijski sistem Android enačimo z Googlom. Pa to ne drži. Nad sistemom so namreč mobilne storitve, ki telefonu vdihnejo življenje ter ga spremenijo v izredno uporaben in vsestranski pripomoček. Huawei nikoli ni izgubil dovoljenja za uporabo sistema, saj to zaradi njegove prosto kodne narave ni mogoče. Izgubil je le dovoljenje za uporabo Googlovih storitev in aplikacij. Lahko bi se vdali v usodo in vrgli puško v koruzo, vendar tega niso storili. Razvili so alternativne in se povezali z razvijalci aplikacij za sistem Android, da so te objavili tudi v trgovini AppGallery. V kratkem času jim je uspelo, česar pravzaprav nihče ni pričakoval. Odpreti tretjo pot za uporabnike, ki jim ni všeč pretirano Applovo nadzorovanje ali Googlova radovednost. To pa nekaj velja!

Toda kaj to pomeni v praksi. Pojdimo lepo po vrsti. Najprej potrebujete uporabniški račun, ki predstavlja vašo identiteto v digitalnem svetu (Huawei ID). Odprtje novega je izredno preprosto in hitro, pri čemer je jasna izražena skrb za varnost. Uporabimo ga nato v postopku nastavitve novega telefona in za dostop do raznovrstnih storitev. Med njimi imata velik pomen že omenjena bogato založena trgovina z mobilnimi aplikacijami in pa shramba v oblaku (Huawei Mobile Cloud). S pametnim telefonom dnevno ustvarjamo pomembne podatke, fotografije in video posnetke, katerih izgube si v primeru okvare ali odtujitve nikakor ne moremo privoščiti. Tako pa so naši podatki shranjeni v oblaku, ki poleg varnosti, veliko pozornosti namenja tudi varovanju zasebnosti. Obenem je jamstvo, da bodo preneseni na novi telefon, ko bo prišel čas za zamenjavo.

Medtem ko omenjeni storitvi delujeta v ozadju in se nanju v celoti zanašamo, so na voljo še številne druge, ravno tako izredno uporabne in potrebne. Iskalnik Petal (Petal Search) z iskalno vrstico na domačem zaslonu išče vse, kar nas zanima – od podatkov na pomnilniku naprave in na internetu do aplikacij. Naslednji ravno tako ali celo še bolj pomembni so Zemljevidi Petal (Petal Maps). Normalno je, da pametni telefon uporabimo vedno, ko želimo nekam priti, ne glede na prevozno sredstvo, pa poti ne poznamo. Aplikacija ali bolje rečeno storitev nudi podobno uporabniško izkušnjo, kot jo nudijo sorodni Applova in Googlova. Potem pa je na dosegu roke še cela vrsta drugih aplikacij Huawei ali funkcij, ki v mnogočem poenostavijo življenje uporabnikov. Omeniti velja izredno zmogljivo orodje za montiranje video posnetkov Petal Clip, ki bo marsikomu poenostavila življenje, saj omogoča montiranje kar na zaslonu telefona. Predstavlja velik prihranek na času, saj ni treba posnetkov prenašati na prenosni računalnik in videa urejati na njem.

Vrata do Googlovih in aplikacij, ki jih iz takšnega ali drugačnega razloga ne najdete v trgovini AppGallery oziroma jih ne najdemo drugje, pa kljub temu niso tesno zaprta. V resnico so samo priškrnjena. Treba je le namestiti aplikacijo Gspace in ta ustvari navidezno okolje, ki pretenta aplikacije, kot da tečejo na drugem (starejšem) telefonu. Tako je mogoče namestiti in uporabljati Gmail, Youtube, Googlove Zemljevide in celo Googlovo trgovino Play.

Ni res, da za telefone Huawei ni dovolj aplikacij. Ravno tako ni res, da ne deluje nobena Googlova. Drugačno je okolje in drugačni so načini, kako in od kod namestite aplikacije, ki jih nujno potrebujete. Toda drugačno še ne pomeni nujno slabše ali do uporabnika manj prijazno. Pravzaprav je dobro, da je na voljo tretja pot. Pospešila bo razvoj tehnologij in boljših naprav, medtem ko bodo izdelovalci tekmovali za pozornost uporabnikov.

( Avtor: Jan Kosmač)