Zanimivosti

Avto je zamenjala za kolo

Oglasno sporočilo / Revija Jana
2. 3. 2022, 13.58
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 14.00
Deli članek:

Dolgo smo sanjali o tem, da bi postali druga Švica. A če se že želimo zgledovati po kom, velja spoznati nizozemsko miselnost. Barbaro Felzer je prevzela in želi si, da bi se prijela tudi pri nas. Odkar je dobro leto preživela na Nizozemskem, niti pomisli ne več, da bi se v bližnje kraje vozila zavtom. Zakaj, če pa imam kolo, pravi.

Kako te na Nizozemskem grdo pogledajo, če prideš na obisk z avtom!« pove sogovornica. »To je zanje nesprejemljivo. Nizozemci gredo povsod s kolesom, v vseh letnih časih in v vsakem vremenu. Če je dež, si pač nadenejo pelerino. V službi imajo prav v ta namen prostore, kjer se lahko preoblečejo. To je zanje povsem normalno, je pa res, da imajo odlične vremenske aplikacije, ki jim do minute natančno povedo, kdaj se bodo padavine začele in končale. Točno vedo, kakšno je časovno okno, ko se velja podvizati od doma ali domov. Njihovi otroci še vedno brezskrbno tekajo po cesti in povsod drugod, saj je v naseljih zelo malo avtomobilov. 17 milijonov jih je, pa nimaš občutka, da je gneča. Namesto nepregledne množice avtomobilov so pred njihovimi šolami parkirana kolesa. Ko zazvoni zvonec, vsak sede na svoje in se odpelje,« navdušeno pripoveduje. Za nekoga, ki to doživi, je velik šok, ko se vrne v Slovenijo in vidi, kako starši otroke v le nekaj metrov oddaljeno šolo vozijo z avtomobilom. Vsak starš svojega otroka. Čeprav so sosedi in se vsi od doma odpravljajo ob istem času. Kakšni nepotrebni zamaški!

Vsak dan bi lahko bila nedelja

Barbara in njen partner Aljoš sta se takoj ob vrnitvi v domovino odločila, da ne bosta imela vsak svojega avtomobila. »Eden je več kot dovolj, saj tako ali tako večino poti opraviva s kolesom.« Si predstavljate, da bi ju vsi posnemali? »Na nedeljsko jutro na Trubarjevi v Celju ne smrdi po izpušnih plinih avtomobilov. Vsak dan bi lahko bila nedelja,« je prepričana sogovornica. V veliki želji, da bi začelo podobno razmišljati čim več Slovencev, sta konec lanskega leta v Ljubljani odprla trgovino Kolesa NewBike, specializirano za mestne in potovalne kolesarje. V svoji ponudbi imata med drugim kolesa znamke Puch, katere ustanovitelj je bil pred več kot 120 leti Janez Puh. Še danes vozimo kolesa z geometrijo in mehaniko, kot ju je zasnoval ravno on. V njuni trgovini odpadejo tudi izgovori, da ste za kolo prestari, da bi se na poti do službe preveč spotili ali da za kolo preprosto nimate dovolj kondicije. Prodajajo namreč električna kolesa, s katerimi je potovanje še lažje, hitrejše in udobnejše (no, seveda se lahko tudi na električnem kolesu spotite, če to želite, saj lahko preprosto izklopite pomoč in jo vklopite nazaj, ko jo potrebujete).

Saj Slovenci smo kolesarski narod, a mnogi kolo jemljejo kot obliko rekreacije, kot nekaj, kar se počne po službi, do katere se odpeljemo z avtom. Zakaj, ko pa bi lahko že tja kolesarili. Toliko je poti, ki bi jih lahko opravili s kolesom, a smo se preprosto navadili sesti v avto, četudi smo namenjeni zgolj v bližnjo pekarno.

Pridi s kolesom

Ampak v resnici sploh ni pomembno, kakšno kolo imamo. Da le sedemo nanj in se odpeljemo svojemu cilju naproti. »Tudi slovenske ceste so odlične za kolesarje. Pojdi s kolesom na obisk k prijatelju v 30 kilometrov oddaljen kraj. Frajer boš. Pa še dobro se boš počutil! Tudi pozimi se da. Ni tako hladno, kot bi si mislil. Pojdi na piknik s kolesom. V službo. Na kavo s prijatelji. Na nedeljski izlet,« namigne v upanju, da bi tudi Slovenci ugotovili, da kolo ni namenjeno le prostočasnim dejavnostim, ampak je predvsem odlično prevozno sredstvo. Znebimo se navade, da povsod hitimo z avtomobilom. S kolesom bomo doživeli več, se počutili svobodnejše, privarčevali bomo ter koristili sebi in okolju. Je sploh še treba kaj dodati?

Trgovino Kolesa NewBike sta s partnerjem odprla na Šmartinski v Ljubljani. Njune ljubezni do prevažanja na dveh kolesih se hitro nalezejo tudi stranke.

IZZIV ZA BRALCE

Dragi bralci, tudi vas želimo spodbuditi, da se večkrat odpravite kam s kolesom. Ste za to, da si zadamo skupen cilj in smo pri tem zgled drug drugemu? Spodbujajmo dobre navade. Kako? Sporočite nam, kam ste se ta teden odpravili s kolesom namesto z avtomobilom, in postanite naš vzornik. Tako bomo tudi drugi dobili odlične ideje, ki jih bomo želeli posnemati. Ste bili na bližji tržnici? Odlično, pošljite nam fotografijo sebe na kolesu in prizorov, ki ste jih uzrli na poti do svojega cilja. Pa kaj dobrega se da trenutno dobiti na vaši tržnici, nam tudi povejte. Lahko nas s fotografijami s kolesom popeljete skozi najlepše kotičke svojega kraja. Ali pa nam predstavite svojo najljubšo kolesarsko pot. Zanima nas! In brez skrbi, to ni tekmovanje. Ne zanima nas, koliko kilometrov ste naredili. Za nas je frajer vsak, ki je na pot namesto z avtomobilom odšel s kolesom. Iz kateregakoli razloga. Četudi ste s kolesom pospremili vnučka v šolo, oddaljeno zgolj slab kilometer. Ali se po dolgem času z njim zapeljali do bližnjega bara na kavo s prijatelji. Sporočite nam, kako ste se imeli.

Fotografije in svoje zapise nam lahko pošljete na e-naslov lara.jelen@media24.si, s pripisom SLOVENIJA NA KOLESU. Kakšnega, ki se nam bo oglasil, bomo tudi nagradili.