PRED NAKUPOM IN POSTAVITVIJO

Kaj, ko bi letos na vrt postavili rastlinjak?

Mare Koren
19. 2. 2022, 19.54
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 17.30
Deli članek:

Topli sončni žarki so na vrt že priklicali pridne vrtičkarje, ki preverjajo, ali je že kaj pokukalo iz zemlje. Razmišljate o rastlinjaku? Zdaj je pravi čas, da ga postavite in si zagotovite zelenjavo skozi vse leto.

Dreamstime
Plastični rastlinjaki nekoliko slabše prepuščajo svetlobo. Pazite na kakovost materialov.

Rastlinjak je lahko čudovit okras vrta, vsekakor pa je koristen prostor za številne vrtnarske dejavnosti. V začetku leta lahko v njem vzgajamo prve sadike, vse leto pa lahko gojimo občutljive rastline in pridelujemo vrtnine ne glede na vremenske razmere. Izberite tak rastlinjak, ki ustreza vašim željam in potrebam rastlin, a upoštevati je treba tudi nekaj pravil.

Določite prostor

Še preden opravite nakup rastlinjaka, razmislite o njegovi velikosti in prostoru, kjer bi lahko stal. Na splošno je najprimernejši odprt, dovolj svetel prostor, a v zavetrju. Lahko je ob stavbi ali ob sadovnjaku, glejte le, da je lega vsaj delno senčna, tako boste poleti preprečili pregrevanje oziroma ne bo potrebno dodatno prezračevanje in senčenje. Po drugi strani pazite, da rastlinjak ne bo preveč časa v senci. Razmislite tudi, kje v bližini je vir vode, in če imate možnost, cev napeljite tudi v rastlinjak.

Poletno svetlobo bomo najbolje izkoristili, če bo rastlinjak z daljšo stranico nameščen v smeri sever-jug. Za zimsko in pomladno pridelovanje pa je primernejša postavitev vzhod-zahod. poudarek: Stekleni rastlinjaki so tudi čudovit okras, medtem ko so plastični namenjeni predvsem osnovni funkciji. 

Steklen, plastičen …

Cena je po navadi eden od glavnih dejavnikov izbire rastlinjaka. Stekleni rastlinjaki so narejeni kot hiše, materiali so kakovostnejši in posledično dražji. Ponujajo primerne razmere tudi za zahtevnejše rastline. Dobra plat takšnih rastlinjakov je videz; niso samo praktični, temveč delujejo kot okras doma in prostor, v katerem si uredimo kotiček za počitek ali zgolj opazovanje sadik. Pogosto je zato postavljen v bližino okrasnega vrta. Danes so sicer med vrtičkarji popularni predvsem plastični rastlinjaki, ki slabše prepuščajo svetlobo. Ogrodje teh je navadno iz lesa, aluminija ali jekla. Les se najlepše zlije z okolico, a bo po nekaj letih potreboval obnovo, medtem ko sta s tega vidika aluminij in jeklo bolj praktična, pa tudi tanjša, zato v notranjost rastlinjaka prehaja več svetlobe.