OSKRBITE SE Z VITAMINI

Radič lahko sadite tudi na del vrta, ki počiva

Mare Koren
19. 2. 2022, 13.59
Deli članek:

Med zimskimi solatami se pogosto na naših krožnikih znajde radič, ki ga nekateri naravnost obožujejo, spet drugi pa se mu v velikem loku izognejo. A če vam povemo, da je zakladnica zdravja, s katero boste tudi lažje shujšali, boste verjetno dvakrat premislili, če se mu boste še kdaj odpovedali.

Dreamstime
Radič lahko uporabite tudi za kolobar s črno deteljo. Zato ga lahko posejete na zemljo, ki počiva. Tako boste gnojili zemljo in z nje odbirali radič.

Radič je pogosta solatnica na slovenskih vrtovih, najdemo ga tudi na tržnicah in pri večjih kmetih, kjer ga pogosto najdemo na poljih in vrtovih tudi čez zimo. Radič je izjemno koristen predvsem v času prehladnih obolenj, ali če so vam krvni izvidi pokazali pomanjkanje vitaminov. Je poln koristnih snovi, zato boste precej hitro začutili koristne učinke. Posebna prednost je tudi ta, da ga imamo na voljo vse leto. Če zdaj odbiramo še jesenskega, bodo v marcu pognali že prvi sveži brstiči.

Zdravilne učinkovine

Radičev poznamo več vrst, a vsi imajo približno enake telesu pomembne učinkovine. Med minerali izstopajo predvsem fosfor, železo, kalcij in kalij. Med vitamini najdemo provitamin A in vitamin C, tisto, kar ga razlikuje od drugih, pa je grenčina, imenovana intibin. Grenčina je v belih rebrih listov, ki jedi daje močan trpek in grenak okus. Snov je izjemno cenjena kot grenčica, saj spodbuja prebavo, delovanje jeter in znižuje delež sladkorja v krvi. Pripomore pri hujšanju, obenem pa naj bi imela tudi pomlajevalno moč. Znano je tudi, da pri neješčih spodbuja tek.

Med vrstami tudi avtohtone, najbolj poznan solkanski radič

Izbiramo lahko med različnimi vrstami radičev, ki se med seboj razlikujejo po barvi listov, ki so lahko zeleni, rdeči ali celo beli. Nekatere sorte so okrogle, spet druge imajo podolgovate, štrucam podobne glave, nekatere oblikujejo rozeto. Kljub temu da radič velja za zimsko zelenjavo, ga lahko pobiramo tudi zgodaj spomladi, če seveda izberemo sorte, ki prezimijo. Med vsemi pa ločimo tudi take, ki so primerne oziroma neprimerne za siljenje. V Sloveniji imamo nekaj avtohtonih vrst, med katerimi je monivip, ki oblikuje velike okrogle glave zelene barve. Je prezimna sorta, ki jo nabiramo jeseni in spomladi, ni pa primerna za siljenje. Druga sorta je anivip, ki ima rdeče okrogle glavice, ki se prav tako nabirajo v jeseni in spomladi. Najbolj iskana in v svetu priznana sorta je solkanski ali goriški radič, ki najbolje uspeva v okolici Solkana. Glavica radiča spominja na vrtnico in je namenjena siljenju, zato je postopek njegove priprave dolgotrajen in poteka skoraj celo leto.