Nov človeški del

Niste vedeli, da se to skriva v vaši glavi

S.R.
25. 12. 2021, 20.50
Posodobljeno: 25. 12. 2021, 21.12
Deli članek:

Ima ključno vlogo pri žvečenju, a ga doslej nismo poznali.

Profimedia
/

Švicarski znanstveniki so rešili uganko, ki je že dlje časa begala nekatere zanesenjake s področja anatomije človeka. Če med žvečenjem prst položite na zadnji del ličnice, lahko občutite premikanje žvekalke, glavne od žvečnih oziroma žvekalnih mišic. Na splošno je veljalo, da je ta mišica sestavljena iz dveh plasti ali delov, enega globlje v čeljusti in drugega na površju, a so nekateri znanstveniki potihoma ugibali o skrivnostni tretji plasti. Da ta dejansko obstaja, sta nedavno ugotovila Jens Christoph Türp z Univerzitetnega centra za dentalno medicino v Baslu in Szilvia Mezey z oddelka za biomedicino na Univerzi v Baslu, ki sta nov človeški del opisala v študiji, objavljeni v reviji Annals of Anatomy.

»Glede na nasprotujoče se opise smo želeli še enkrat temeljito proučiti strukturo žvekalke,« je v izjavi za javnost pojasnil Türp. Mezeyjeva ga je dopolnila, da se »ta globoki del žvekalne mišice jasno razlikuje od drugih dveh plasti tako po položaju kot funkciji.« Nahaja se med zadnjim delom ličnic in spodnjo čeljustjo, po navebah Mezeyjeve pa je namenjen stabilizaciji spodnje čeljusti. Dodala je še, da je to po njenem mnenju edini del žvekalke, ki spodnjo čeljust vleče nazaj.

Da sta prišla do končnega odgovora, sta znanstvenika secirala 12 glav, shranjenih v formaldehidu, in z računalniško tomografijo pregledala 16 »svežih« kadavrov. Natančen položaj in predvideno funkcionalnost sta ugotavljala z magnetno resonančnim slikanjem živega človeka. Nov človeški del sta poimenovala musculus masseter pars coronoidea oziroma koronoidni del žvekalke. Ugotovitve naj bi prispevale predvsem k izboljšanju kirurških posegov in terapij.

Jens. C. Türp, University of Basel / UZB
Nahaja se med zadnjim delom ličnic in spodnjo čeljustjo