Zanimivosti

Edinstveno popotovanje po Evropski uniji

Oglasno sporočilo
7. 2. 2022, 06.45
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 06.47
Deli članek:

Kot evropski državljani se pogosto sprašujemo kaj imamo od Evropske unije.

Morda tudi zato, ker osnovne ugodnosti, ki nam jih ponuja jemljemo kot samoumevne. Da bi bolje spoznali njeno delovanje, dogajanje v evropskem parlamentu in kako lahko sami vplivamo na evropsko politiko, vas vabimo na brezplačen ogled interaktivnega centra Doživi Evropo v Hišo EU v Ljubljani.

Obiščite Hišo EU na Dunajski 20 v Ljubljani, vsak delovni dan med 9. in 18. uro. Obisk je brezplačen, najdete pa nas tudi na spletu.

Katere prednosti nam prinaša Evropska unija?

Od ustanovitve leta 1957 je Evropska unija veliko dosegla za svoje državljane. Življenje je bolj mirno, enostavno in varno. Za nami je več kot pol stoletja miru, stabilnosti in blaginje. Z vstopom v EU imamo več svobode, saj lahko živimo, delamo ali študiramo v katerikoli državi EU. Po Evropi je zdaj tudi veliko lažje potovati kot včasih. Enotni trg EU pa ne omogoča le prostega gibanja oseb, temveč tudi prost pretok blaga, storitev in kapitala. Podjetja tako lažje poslujejo in imajo več priložnosti na večjem trgu. Prav tako je EU poskrbela za mlade, saj jim preko programa Erasmus omogoča finančno podporo med študijem v tujini. Po zaslugi EU smo bolj zaščiteni pri spletnem nakupovanju, upravičeni smo do nujne zdravstvene pomoči v katerikoli državi EU, lahko telefoniramo po ugodnejših cenah in še bi lahko naštevali. Na kratko lahko rečemo, da EU pozitivno vpliva na naše vsakdanje stvari, ki nam pomenijo veliko.

Tudi vi lahko vplivate na prihodnost EU

Bolj kot odkrivamo vpliv Evropske unije na naše življenje, bolj nam postaja zanimivo tudi dogajanje v institucijah EU. In več kot vemo o evropski politiki, lažje uporabljamo vzvode za vplivanje na njeno delovanje, ki jih imamo v rokah. Ne nazadnje tudi z izbiro svojih predstavnikov na naslednjih volitvah v Evropski parlament, sprožitvijo evropske državljanske pobude, s sodelovanjem v razpravah s predstavniki evropskih institucij ... Obiščite Hišo EU in izvedite več.

Komu je namenjen multimedijski center?

Multimedijski center DOŽIVI EVROPO v Hiši EU je nastal na pobudo Evropskega parlamenta v sodelovanju z Evropsko komisijo. Namenjen je vsem, ki bi radi bolje spoznali Evropsko unijo in njeno delovanje, tako posameznikom kot organiziranim skupinam, ki si lahko rezervirajo tudi vodene oglede in delavnice na temo EU.

V njem zelo radi gostijo šolske skupine različnih starosti, ki jim ustrezno prilagodijo program vodenja, obiskovalcem pa je na voljo tudi široka paleta tiskanih poučnih vsebin.

Z veseljem vas bodo seznanili tudi s programom pestre palete dogodkov, ki jih gostijo v konferenčnih prostorih Hiše Evropske unije, od priložnostnih kulturnih nastopov in projekcij filmov do poučnih razprav o različnih evropskih temah.