Zimske težave

Triki proti zamrzovanju avtomobilskih vrat in ključavnic

Mare Koren
18. 12. 2021, 18.21
Deli članek:

Obdobje nizkih temperatur in pravljično bele zime prinese tudi nekaj nevšečnosti, kot je zamrzovanje ključavnic in vrat avtomobila, zato se pripravite, da boste imeli sredstva za odmrzovanje pri roki.

Dreamstime
Prva pomoč sta lahko jutranja kava ali čaj, ki ju vzamete s seboj na pot.

Ni hujšega, kot če nas zjutraj, ko se odpravljamo v službo, presenetijo težave z zamrznjenimi avtomobilskimi vrati ali ključavnico. Da bi prihranili energijo za druge izzive dneva, bodite na to pripravljeni. Za začetek vam svetujemo, da avtomobil parkirate na mestu, ki ni v senci oziroma je vsaj v delnem zavetrju. Tako lahko zamrzovanje preprečite.

Zamrznjena ključavnica

Verjetno je zamrznjena ključavnica za vsakega voznika prava nočna mora. Če se to zgodi, kaj narediti? Najboljša rešitev je sprej za odmrzovanje, ki ga s pomočjo nastavka nanesete neposredno na mehanizem ključavnice; ključavnico bo naoljil in obenem zaščitil pred rjavenjem. To lahko sicer tudi preventivno storite z večnamenskim razpršilom WD40. Če spreja nimate pri roki, je lahko rešitev tudi vžigalnik. A nikar z njim ne segrevajte ključavnice, sicer lahko uničite lak na vozilu ali celo kljuko. Segrejte ključ in ga nato previdno potisnite v ključavnico ter poskusite odkleniti vrata. Segrevajte postopoma in nikar ne odklepajte na silo, sicer lahko ključ zlomite oziroma zvijete.

Vroča kava ali čaj za na pot

Pomagate si lahko celo z vročo kavo ali čajem, ki ste ju vzeli s seboj na pot. Drži, vročo pijačo lahko uporabite le tisti trenutek, a v skrajnem primeru vas lahko reši zamujanja v službo ali na pomemben dogodek. S čajem oziroma kavo prelijte obrobe vrat, tako se bo led stalil in lahko boste »odlepili« zamrznjena vrata. Pri zamrznjeni ključavnici ključ za nekaj trenutkov potopite v pijačo, da se dobro pregreje, in nato poskusite odkleniti vrata. Nikar po tem opravilu ne pozabite vrat oziroma ključev dobro obrisati, sicer vam bo težave povzročal sladkor, ki bo ostal na površini.

Razkužilo za roke

Alkohol ima nižje tališče od vode. Zato je razkužilo za roke, ki ga imamo zadnje čase pogosto s seboj, odlična rešitev. Z razkužilom premažite ključ, potisnite ga v ključavnico in počakajte pol minute ter nato poskusite z odklepanjem. Če še ne deluje, postopek ponovite. Z razkužilom lahko prav tako premažete vrata.