KAJ JE CENEJE, KAJ JE BOLJE?

Ogrevati ves čas ali ogrevati po potrebi?

Mare Koren
18. 12. 2021, 10.03
Deli članek:

Ali se tudi vi sprašujete, če je bolje vsakič znova, ko se vrnete domov, zagnati centralno kurjavo ali jo pustiti ves čas prižgano, le na nekoliko nižji ravni? V katerem primeru bodo nižji stroški?

Dreamstime
Priporočljivo je, da je temperatura čez noč nižja od dnevne.

Sneg je že nekajkrat pobelil tudi nižine, ogrevanje se je začelo že pred dobrim mesecem dni, številni pa, ki želijo privarčevati, še zmeraj kolebajo med mislijo, če je bolje pustiti ogrevanje ves dan prižgano ali ga prižgati le po potrebi. Priznati je treba, da nekatera gospodinjstva, ki živijo v novejših ali bolje izoliranih blokovskih naseljih oziroma hišah, ne potrebujejo veliko dodatnega ogrevanja, spet drugi se trudijo zdržati čim dlje brez ogrevanja. Ali drži, da pri uporabi centralnega ogrevanja porabite manj, kot pa če temperaturo ves čas spreminjate?

Po meri ali ves čas enako?

Izpostavljenost previsokim ali prenizkim temperaturam vpliva na delovanje srca in na krvni tlak. Nihanje temperatur zato ni priporočljivo za tiste, ki imajo težave s tlakom in delovanjem srca.

Strokovnjaki, ki so želeli priti do zaključka temu vprašanju, so ugotovili, da odgovor ni tako preprost, saj je veliko odvisno od količine energije, ki jo za ogrevanje potrebuje vaš dom. Največ razlik, ki vodijo do prihrankov oziroma do dodatne porabe in potrošnje, se skriva v izolaciji. Stanovanje, ki ima dobro izolacijo pročelja, oken in vrat, bo porabilo manj energije. A jasno je tudi, da bo vklop ogrevanja zgolj takrat, ko ogrevanje potrebujete, dolgoročno najboljši način za prihranek energije in denarja. Kljub vsemu pa je dobro razmisliti o časovniku in termostatu, ki vklopi oziroma izklopi ogrevanje. Tako boste izbrali dolgoročno najboljši način za prihranek energije in posledično tudi denarja. Termostat bo tisti, ki bo v stanovanju ohranjal temperaturo, ki jo boste nastavili. Sklad, ki se ukvarja z varčevanjem z energijo, razlaga, da z ogrevanjem, ki je vključeno ves dan, nenehno izgubljamo energijo, zato je bolje, če dom ogrevamo le takrat, ko to potrebujemo.

Katera temperatura je prava?

Zavedati se moramo, da ogrevanje predstavlja sorazmerno visok strošek. Zato seveda skušamo ogrevanje čim bolje prilagoditi svojim potrebam. A po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi pozimi morali v bivalnih prostorih vzdrževati temperaturo od 18 do 21 stopinj Celzija. Tega naj se še posebej držijo družine z manjšimi otroki oziroma starejši. Nič ne bo narobe, če se temperatura čez noč spusti na 16 stopinj, a zavedati se moramo, da z dvigom temperature zgolj za eno stopinjo povečamo porabo sredstev za približno 4 odstotke.